Pakhuis Santos in Rotterdam (2017)
NOS NieuwsAangepast

Nederlands Fotomuseum koopt enorm pakhuis dankzij 'grootste schenking ooit'

Het Nederlands Fotomuseum heeft dankzij een schenking van 38 miljoen euro een groot pakhuis in Rotterdam gekocht. De gift kwam van Droom en Daad, de filantropische stichting van de miljardairsfamilie Van der Vorm. Volgens stichtingsdirecteur Wim Pijbes is het in omvang de grootste donatie aan een museum in Nederland ooit.

Het Fotomuseum was al langer op zoek naar een nieuw onderkomen, omdat de huisvestigingskosten te hoog werden. Met het geld van Van der Vorm kon het museum het monumentale pakhuis Santos uit 1903 op Katendrecht kopen.

Het zwaar verwaarloosde pand werd de afgelopen jaren verbouwd door het Duitse designconcern Stilwerk, dat er een woonwarenhuis wilde vestigen. Vanwege oplopende kosten werden die plannen vorige maand afgeblazen, schrijft de Volkskrant. Er waren al contacten tussen Stilwerk en Droom en Daad, legt Pijbes uit aan de NOS. "Toen het pand beschikbaar kwam, hebben we heel snel geschakeld." Volgens hem hoeft er nauwelijks iets aan de indeling van het gebouw te veranderen voordat het museum erin kan.

Museumdirecteur Birgit Donker is heel enthousiast over het nieuwe, veel ruimere onderkomen, dat vlak bij de huidige locatie ligt. "Met een centrale plek voor onze rijke collecties en zes enorme verdiepingen om visuele verhalen te delen en mensen te verbinden. Santos wordt dé plek waar de fotografie gevierd wordt."

De verbouwing is nagenoeg afgerond. Het Fotomuseum verwacht in het najaar van 2025 in het nieuwe gebouw te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl