Thaksin Shinawatra groet zijn aanhang in Bangkok
NOS NieuwsAangepast

Oud-premier Thailand na terugkeer meteen de cel in, maar deal lijkt gemaakt

De Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra is na vijftien jaar zelfopgelegde ballingschap teruggekeerd naar Thailand, waarna het Hooggerechtshof vrijwel direct bevestigde dat hij acht jaar de cel in moet vanwege corruptie. Maar de verwachting is dat hij uiteindelijk niet lang in de gevangenis hoeft te blijven.

Honderden supporters wachtten hem vandaag bij zijn terugkomst op het vliegveld van de hoofdstad Bangkok op. Volgens BBC waren veel van hen in de nacht vanuit het noordoosten van Thailand naar de hoofdstad gekomen om hem toe te juichen. In dat deel van het land zit een groot deel van zijn achterban.

Hij kwam samen met zijn vrouw en dochter naar buiten en werd vrijwel direct naar het Hooggerechtshof gebracht waar hij zijn straf hoorde. Daarna werd hij naar een gevangenis in Bangkok gebracht.

Bij zijn aankomst nam hij kort de tijd om enkele mensen te begroeten, en zwaaide hij naar aanhangers die op afstand stonden:

Thaise oud-premier na 15 jaar ballingschap teruggekeerd en opgewacht door aanhangers

De 74-jarige miljardair gebruikte zijn fortuin dat hij met telecommunicatie had opgebouwd om een eigen partij op te richten. In 2001 werd hij tot premier verkozen en in 2005 werd hij herkozen. De populistische Thaksin werd gezien als sociale hervormer, maar ook als een politicus die voor verdeeldheid zorgde.

Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet, maar heeft altijd een grote achterban gehouden. Hij week in 2008 onder meer uit naar Dubai om vervolging voor corruptie te ontlopen. Sindsdien leefde hij in ballingschap. Hij werd bij verstek veroordeeld en hem hing een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. Volgens Thaksin waren de aanklachten politiek gemotiveerd.

Thaksin zegt dat zijn terugkeer niets te maken heeft met de verwachte stemming later vandaag in het parlement over Srettha Thavisin van de Pheu Thai-partij voor het premierschap. Maar veel mensen geloven juist dat zijn terugkeer verband houdt met het streven naar de macht van de partij.

In een interview met de BBC van afgelopen zaterdag zei Thaksin dat zijn terugkeer al was gepland voordat de datum van de stemming was bepaald. Ook zei hij dat hij bereid is om het Thaise rechtssysteem te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl