Een ondergelopen weg in Palm Springs, Californië
NOS NieuwsAangepast

Veel schade door tropische storm Hilary in Mexico en Californië

De tropische storm Hilary is vannacht aan land gekomen in Mexico en vervolgens naar het zuiden van Californië getrokken.

Rond middernacht bereikte de storm het noorden van het Mexicaanse schiereiland Neder-Californië. Er kwamen daar meldingen binnen van hevige regenval en zware windstoten van zo'n 120 kilometer per uur.

In het Mexicaanse plaatsje Santa Rosalía zijn wegen weggevaagd door modderstromen. Zeker één persoon kwam om het leven. De man zou hebben geprobeerd om met zijn auto een overstroomde weg over te steken. Er zijn op verschillende plekken meldingen van aardverschuivingen.

Op beelden is te zien hoe op andere plekken elektriciteitspalen door de wind uit de grond worden getrokken en op huizen zijn beland. Daarbij zou in een aantal gevallen brand zijn ontstaan.

Californië

Rond 02.00 uur vannacht (Nederlandse tijd) kwam storm Hilary aan in de Amerikaanse staat Californië. Het oosten en westen van de miljoenenstad Los Angeles zijn opgeschrikt door plotselinge overstromingen na de zware regenval.

In San Diego, in het zuidwesten van Californië, redde de brandweer vanochtend drie daklozen uit kniediep water nadat hun kamp was overstroomd.

Ook in Cathedral City, ten oosten van Los Angeles, waren er overstromingen. Het is voor het eerst in 84 jaar dat een tropische storm Zuid-Californië bereikt.

In Los Angeles en San Diego zijn vandaag de scholen gesloten. Volgens de voorzitter van het schooldistrict Los Angeles is het onmogelijk om vast te stellen of alle leerlingen veilig naar school kunnen komen.

Dit zijn beelden van de storm in de Verenigde Staten:

Veel regen door tropische storm Hilary in de VS

De autoriteiten van San Bernardino County hebben evacuatiebevelen gegeven. Het weerbureau National Weather Service heeft ook waarschuwingen voor overstromingen afgegeven.

Modder en keien kwamen terecht op snelwegen, het riool is overstroomd waardoor water niet wordt afgevoerd en er zijn bomen omgewaaid van San Diego tot Los Angeles. Tientallen auto's kwamen vast te zitten door overstromingen in Palm Springs en omliggende plaatsen in de Coachella-vallei. Scholen in en rond Los Angeles blijven vanwege het noodweer dicht.

Hilary is begonnen als orkaan, maar is in de loop van het weekend afgezwakt.

Aardbeving

Op het moment dat Californië zich schrap zette voor Hilary werd het zuiden van de staat ook nog getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,1. Die was ongeveer zeven kilometer ten zuidoosten van de plaats Ojai in Ventura County. De aardbeving werd gevolgd door een aantal lichtere naschokken. Er zijn geen meldingen van schade of slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl