Impressie van Loena-25 onderweg naar de maan
NOS Nieuws

Rusland: maanlander Loena-25 kampt met technisch probleem

Twee dagen voordat Loena-25 zich moet wagen aan de afdaling naar het maanoppervlak, kampt de Russische lander met een technisch defect. Dat heeft ruimtevaartagentschap Roskosmos bekendgemaakt.

Loena-25 werd vorige week donderdag gelanceerd en kwam afgelopen woensdag in een baan om de maan. Op 21 augustus zou de lander afdalen naar het oppervlak.

Volgens de organisatie is er vandaag een "abnormale situatie" ontstaan met het ruimtevaartuig. Dat gebeurde in de aanloop naar een manoeuvre die Loena-25 in de juiste baan moet brengen om naar de vooraf bepaalde landingsplek af te kunnen dalen. Het euvel "verhinderde de uitvoering van de manoeuvre met de gespecificeerde parameters", aldus Roskosmos.

Foto van het maanoppervlak, gemaakt door Loena-25

Het Russische agentschap schrijft dat specialisten bezig zijn de situatie te analyseren.

Het Russische ruimtevaartuig zou maandag in de buurt van de zuidpool van de maan landen. Meerdere landen zijn bezig dat deel van de maan te verkennen, omdat er waarschijnlijk water en kostbare elementen te vinden zijn.

De afgelopen dagen stuurde de maanlander zijn eerste foto's, onder meer van de krater Zeeman, een van de diepste kraters op het zuidelijk halfrond van de maan. Ook zou Loena-25 de inslag van een micrometeoriet hebben geregistreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl