NOS Nieuws

Beurslieveling heeft het lastig, is Adyen-mania voorbij?

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

Van grote beurslieveling tot paria die in één dag liefst 19 miljard euro aan beurswaarde kwijtraakte. Betalingsverwerker Adyen kreeg donderdag een zelden vertoonde optater van beleggers. Maar niet omdat de Nederlandse betalingsverwerker voor onder meer eBay, Uber en Booking.com in de rode cijfers zit. Aandeelhouders namen de benen omdat de winst van 320 miljoen euro in het afgelopen halfjaar lager bleek dan zij hadden verwacht.

Beleggers verkochten gisteren zó massaal hun aandelen, dat de handel een paar keer werd stilgelegd. Vandaag zakte het aandeel verder tot het laagste punt in drie jaar. Aan het einde van de handelsdag stond de waarde van een aandeel Adyen met 872 euro bijna 3 procent lager.

De malaise is de eerste grote tegenvaller sinds de beursgang voor Adyen, Surinaams voor 'opnieuw beginnen'. Die beursgang verliep vijf jaar terug al opmerkelijk. Zo kwam geen van de oprichters langs voor de traditionele gongslag, taart en champagne. De reden: zij waren gewoon aan het werk.

"Wij zijn echt een Hollands bedrijf", zei topman en oprichter Pieter van der Does hierover in De Telegraaf. "Wij zijn meer van het model: je krijgt een laptop, mag je telefoonrekening declareren en vliegt economy class. Bouw iets moois op."

Onbekende rockster

Maar al tijdens het bouwen was Adyen op de beurs een internationale rockster. Het aandeel, dat voor 240 euro werd gepresenteerd, was na één dag al het dubbele waard. Wie toen instapte kon cashen in september 2021, toen het aandeel een piek van bijna 2800 euro aantikte.

Tegelijk is het financiële technologiebedrijf met een bankvergunning voor veel consumenten een grote onbekende. En dat terwijl de naam Adyen best vaak op hun bankafschrift verschijnt, bijvoorbeeld na het afrekenen bij Facebook, Uber, Netflix, eBay of Spotify.

Een van de kantoren van Adyen in Amsterdam

Om wat meer naamsbekendheid te krijgen verhuisde Adyen twee jaar terug naar de drie voormalige panden van Hudson's Bay aan het Rokin in hartje Amsterdam. Het heeft zelfs een eigen ingang in het metrostation van de Noord/Zuidlijn. "Onze medewerkers komen graag met de metro", zei tweede topman Ingo Uytdehaage bij de opening van de nieuwe kantoorruimte.

Zelf fietst Uytdehaage vaak op een oude mountainbike naar zijn werk. Van der Does rijdt een vijftien jaar oude Volvo, vertelde hij twee jaar geleden in NRC. "Het is in Nederland altijd een vervelend onderwerp, maar ik ben echt helemaal niet bezig met geld. Het bekende patroon van investeren en onroerend goed kopen, dat spreekt mij niet aan."

Betalingssysteem

Investeren gebeurt in het eigen betalingssysteem van het in 2006 opgerichte Adyen. Dat onderscheidt zich van die van - vaak goedkopere - Amerikaanse concurrenten als PayPal en Stripe door zonder technische omwegen transacties in alle valuta en internationale betaalmanieren snel te kunnen controleren en goedkeuren.

Adyen ontvangt van bedrijven die klant zijn een vergoeding voor elke transactie. Het snelle betaalgemak via het Adyen-systeem moet leiden tot meer omzet bij klanten, waardoor Adyen met de verdiensten van die klanten meegroeit. Hoe meer zij verdienen, hoe meer Adyen verdient, is de gedachte.

Zo verwerkte Adyen in de eerste zes maanden van dit jaar voor 426 miljard euro aan betalingen; bijna een vierde meer dan een jaar eerder. Dat leverde een brutowinst van ruim 739 miljoen euro op. Nog altijd ruim 20 procent meer dan een jaar eerder. Netto bleef daar met 320 miljoen een stuk minder van over.

Personeel

Dat komt omdat Adyen maar blijft investeren in het eigen systeem. Afgelopen halfjaar nam het bedrijf 551 nieuwe fulltimers aan. Overigens wordt niemand aangenomen zonder een gesprek van een halfuur met één van de bestuursleden.

Al dat personeel en de winst is nodig voor verdere groei. Maar vooral in Amerika valt die nu wat minder sterk uit dan beleggers en analisten hadden verwacht. Dat komt volgens Adyen omdat een aantal grote klanten op dit moment liever inzet op kostenbesparingen dan op groei.

Daarmee lijken bij Adyen qua winst de bomen de hemel te hebben bereikt. "Ik denk dat Adyen gewoon zijn eigen plan trekt en doorgaat met het veroveren van marktaandeel. Alleen de winstgroei zal een stuk minder zijn", zei beursanalist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano gisteren op NPO Radio 1. "Beleggers zullen even aan deze nieuwe werkelijkheid moeten wennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl