Kiran Badloe in actie op zijn nog hele foil.
NOS Sport

WK voorbij voor Badloe, olympische ambities lopen door kapotte foil averij op

Kiran Badloe heeft door materiaalpech een punt achter zijn WK in Scheveningen moeten zetten. De olympische aspiraties van de Nederlandse foiler op het voor hem nieuwe zeilonderdeel hebben hierdoor flinke averij opgelopen.

"Mijn foil heeft het begeven", zegt Badloe, doelend op de onderwatervleugel die zijn plank uit het water moet duwen om hoge snelheden te kunnen halen. "Twee schroeven zijn gebroken, waardoor de foil los is komen te zitten. Alles staat verkeerd, zit niet meer vast, is kapot. Het is niet meer te doen."

Puzzelstukjes

De 28-jarige Badloe is als windsurfer de regerend olympisch kampioen, maar de RS:X-plank waarmee hij in Tokio goud won, wordt bij de Spelen in Parijs opgevolgd door de nieuwe iQFoil. De regels staan toe dat een foiler een kapotte plank vervangt, maar tijdnood dwong Badloe de strijd te staken.

"Het zit niet altijd mee. Dat is zo langzamerhand wel de slogan van deze campagne aan het worden", probeert Badloe de stemming erin te houden. "Maar de uitdaging is er nog steeds en ik voel dat langzamerhand de puzzelstukjes op zijn plek beginnen te vallen. Alleen heb ik niet veel tijd meer om die puzzel af te maken."

Foiler Badloe slachtoffer van materiaalpech bij WK in Scheveningen

Badloe doelt daarmee op "de race tegen de klok", zoals hij zijn poging om olympische kwalificatie af te dwingen, noemt. "Ik moet gewoon heel snel gaan puzzelen", zegt de tot foiler omgeschoolde windsurfer. "Ik moet ervoor zorgen dat ik voor het volgende WK topfit ben en het materiaal niet meer kapot kan gaan, zodat ik goed aan de start kan staan."

Het WK dat nu in Scheveningen plaatsvindt, is voor de foilers het eerste van drie kwalificatiemomenten op weg naar Parijs. Het volgende WK op Lanzarote eind januari 2024 is het tweede, terwijl de wereldbeker voor de kust van Mallorca in april volgend jaar als derde en laatste gelegenheid geldt.

Eén olympisch ticket

Er is maar één olympisch ticket beschikbaar voor de foilers. De drie evenementen worden even zwaar gewogen. De foiler met de meeste punten na deze drie kwalificatiemomenten mag voor Nederland naar de Spelen.

De beste papieren zijn op dit moment voor Luuc van Opzeeland. Hij staat bij het WK na negen van twintig races gedeeld eerste met de Italiaan Nicola Renna. Van Opzeeland maakte deze week bekend niet meer deel uit te willen maken van de trainingsgroep met Badloe.

Badloe stond 44ste in de WK-stand, nog achter Joost Vink (24), Max Castelijn (29) en Huig-Jan Tak (40).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl