Manchester City met de Europese Supercup

Europese Supercup na penaltyserie voor het eerst naar Manchester City

De Europese Supercup tussen Manchester City en Sevilla is een prooi geworden voor de Engelse grootmacht, die de prijs voor het eerst in de clubhistorie pakte. Na de reguliere speeltijd (1-1) nam de ploeg van Pep Guardiola in het Griekse Piraeus de strafschoppen net iets beter (5-4).

In de penaltyreeks gaf een misser van Nemanja Gudelj (oud-speler van NAC Breda, AZ en Ajax) de doorslag. Hij knalde vanaf de stip op de lat.

Verrassende wending

De traditionele opening van het Europese voetbalseizoen tussen de winnaar van de Champions League (Manchester City) en de winnaar van de Europa League (Sevilla) nam in de eerste helft nog een verrassende wending.

Underdog Sevilla, met onder anderen voormalig eredivisiespelers Gudelj en Luis Ocampos (Ajax) in de basis, kwam na 25 minuten op voorsprong. Uit een voorzet van Marcos Acuña kopte spits Youssef En-Nesyri raak: 0-1.

Youssef En-Nesyri

City, met Nathan Aké centraal achterin en de voor 90 miljoen gekochte Josko Gvardiol op de linksbackpositie, kreeg daarvoor nog wel een aantal kansen. Zo werd een kopbal van Aké knap gekeerd door doelman Yassine Bounou.

Sevilla deed weinig onder voor Manchester City en kreeg kort na rust zelfs een enorme mogelijkheid op een tweede treffer. En-Nesyri verzuimde echter een voorzet van Ocampos achter keeper Ederson in het doel te schieten. De Braziliaan redde knap.

Gelijkmaker uit het niets

In het vervolg van de tweede helft trokken de Engelsen het initiatief steeds meer naar zich toe, al viel de gelijkmaker toch nog enigszins uit het niets. Cole Palmer kopte de bal op aangeven van Rodrí tegen de touwen: 1-1.

Palmer viert de 1-1 met Rodri

Sevilla kreeg het steeds lastiger en trok zich terug op eigen helft. City, zonder de langdurig geblesseerde Kevin De Bruyne, rook zijn kans, maar de 2-1 bleef uit, al kwam Aké met het hoofd nog dichtbij.

Na de reguliere speeltijd werden er direct strafschoppen genomen. In die reeks ging het lange tijd gelijk op, maar bij een 5-4 achterstand bleek de misser van Gudelj meteen fataal.

Voor Guardiola is het zijn vierde Europese Supercup, want in 2009 en 2011 (met FC Barcelona) en in 2013 (met Bayern München) won hij deze als trainer ook al.