Pep Guardiola kust de Champions League
NOS Voetbal

Manchester City debuteert tegen vaste gast Sevilla in Supercup: 'Wij zijn hongerig'

De officiële openingsdans van het Europese voetbalseizoen wordt vanavond in het Griekse Piraeus gehouden. De strijd om de Europese Supercup gaat vanaf 21.00 uur tussen Champions League-winnaar Manchester City en Europa League-houder Sevilla.

Sevilla speelde de wedstrijd, die gehouden wordt vanaf 1972, al zeven keer. Alleen in 2006 won Sevilla, met 3-0 van het FC Barcelona van Ronaldinho, Samuel Eto'o en Lionel Messi.

Manchester City debuteert in de Supercup. Voor de Qatarese overname van de club was het winnen van een Europese prijs een utopie, daarna werd het een obsessie. De Citizens smeten met geld om een ploeg te smeden die de Champions League kon winnen, maar lukken wilde dat maar niet. Tot afgelopen seizoen, toen Internazionale in de finale met 1-0 werd verslagen.

Erling Haaland traint een dag voor de Supercup-finale tegen Sevilla in Piraeus

Guardiola verwelkomde deze transferperiode met bijna-naamgenoot Josko Gvardiol (voor 90 miljoen euro) en Mateo Kovacic (voor 30 miljoen euro) twee nieuwe spelers. Met Ilkay Gündogan en Riyad Mahrez raakte hij wel twee ervaren krachten kwijt.

Dinsdag werd bekend dat City Kevin de Bruyne zeker drie maanden moet missen wegens een hamstringblessure. Maar aan de ambities van Guardiola en City zal dat, ook na het behalen van de treble vorig seizoen, niets veranderen.

"Het was een opluchting voor de club, maar het is niet genoeg", zei Guardiola op de persconferentie een dag voor de wedstrijd. "Anders zouden we wel thuis zitten. We zijn hongerig om onze drie kronen te verdedigen."

Pep en City zijn ook na 'treble' nog hongerig, Sevilla's Mendilibar ziet kansen in Supercup

Sevilla, de club die ogenschijnlijk haast ieder jaar de Europa League wint, heeft heel wat minder te makken. Volgens de Spaanse sportkrant Marca wil de club van een groot aantal van de beter betaalde spelers af. Tot nu toe vertrok echter alleen Nederlander Karim Rekik.

Ingrijpender was het afscheid van de technisch directeur Monchi, onder wiens leiding Sevilla van een provincieclub tot een (Europese) subtopper uitgroeide. De oud-doelman was tussen 2000 en 2023 (met uitzondering van een kort uitstapje naar AS Roma) het brein achter de Andalusische successen.

Bekijk hier een samenvatting van de spectaculaire zege van Sevilla in de Supercup in 2006:

2006: Sevilla dendert over Barcelona van Messi en Ronaldinho heen in Supercup

Monchi vertrok deze zomer naar Aston Villa. Zijn opvolger is Victor Orta, die na een carrière als sportjournalist in de voetballerij belandde. Als technische baas bij Leeds droeg hij bij aan de promotie van die club naar de Premier League.

Sevilla-coach José Luis Mendilibar wacht de vrijwel onmogelijk geachte taak de sterren van City te verslaan en Sevilla de tweede Supercup ooit te bezorgen. Toch heeft hij hoop. "We weten wie de favorieten zijn. Maar er kan veel gebeuren in een wedstrijd. Vorige week verloren ze de Community Shield van Arsenal. Dus deze kunnen ze ook verliezen."

Spaanse dominantie, Nederlandse historie

Het is bijna traditie dat er een Spaanse club meedoet in het duel om de Supercup. Na 2000 stonden er in achttien finales een club uit de Primera Division. De laatste keer dat er een Nederlandse club was vertegenwoordigd, was in 2002.

Toen nam Feyenoord het op tegen de supervedettes van Real Madrid. Dat de Rotterdamse UEFA Cup-winnaars onderuit gingen tegen een elftal met Zinedine Zidane, Raúl, Roberto Carlos en Figo was geen schande.

Bekijk hieronder de wedstrijden van Nederlandse clubs in de wedstrijd om de Supercup:

Uit het archief: Ajax, PSV en Feyenoord in Europese Supercup

Ajax is na FC Barcelona, AC Milan, Real Madrid en Liverpool de op vier na succesvolste club in de historie van de Supercup. In 1972 versloegen de Amsterdammers Glasgow Rangers, toen nog over twee wedstrijden. Johan Cruijff scoorde twee keer.

In 1988 had PSV een unieke kans om een Supercup op de eigen erelijst te schrijven. Maar 'Achter de Kazerne', in het kleine stadion van KV Mechelen, draaide Aad de Mos de Eindhovenaren een ontzettende loer. Mechelen won met 3-0 en PSV maakte dat in eigen huis niet meer goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl