NOS Nieuws

Wekdienst 16/8: Uitspraak Raad van State over CO2-opslag • Engeland speelt halve finale WK

Goedemorgen! De Raad van State beslist of er CO2 mag worden opgeslagen voor de Nederlandse kust. En op het WK in Sydney spelen Europees kampioen Engeland en Australië tegen elkaar in de halve finale.

Eerst het weer: Komende dag is het zonnig, maar er trekken ook wolken over het land. In het zuidoosten is een zeer lokale bui mogelijk. Het wordt 22 graden op de Wadden tot 24 of 25 graden in het midden en zuiden. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Raad van State beslist of het CO2-opslagproject Porthos wel of niet kan doorgaan. Milieuorganisatie MOB verzet zich tegen de vergunningen voor de bouw daarvan, vanwege de stikstof die in natuurgebieden terechtkomt. De industrie in Rotterdam wil met Porthos CO2 afvangen en opslaan in een leeg gasveld voor de kust. Als dit niet doorgaat, heeft dat grote gevolgen voor het klimaatbeleid van het kabinet.
  • Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt bekend of de Nederlandse economie in het tweede kwartaal is gekrompen of gegroeid. In de eerste drie maanden van het jaar was nog sprake van krimp. Als dat nu weer het geval is zou Nederland in een recessie belanden.
  • Engeland en Australië spelen op het WK voetbal voor een plek in de finale. In Sydney neemt de Europees kampioen het onder leiding van Sarina Wiegman op tegen het gastland. Wiegman bereikte vier jaar geleden de WK-finale als bondscoach van Oranje. De wedstrijd begint om 12.00 uur. De voorbeschouwing is vanaf 11.30 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Er zijn inmiddels meer dan 100 doden geteld na de natuurbranden op het Hawaïaanse eiland Maui. Dat heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat bekendgemaakt. Er zijn zo'n duizend hulpverleners van over de hele wereld op het eiland om overlevenden te ondersteunen en te helpen met de zoektocht naar mensen die het niet hebben overleefd. Ruim een kwart van het getroffen gebied is tot nu toe doorzocht.

De verwachting is dat het dodental nog verder zal oplopen. Vanuit andere delen van de VS en ook andere landen zijn zo'n duizend hulpverleners ingevlogen. De schade wordt nu al op ruim 3,2 miljard dollar geschat. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt. Zij verblijven voorlopig in hotels.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Amerikaan die Noord-Korea binnenliep overweegt asielaanvraag, beweert regime: Travis King was volgens het Noord-Koreaanse regime gedesillusioneerd over de ongelijkheid in de VS. King zou mogelijk asiel willen aanvragen in Noord-Korea. Of er iets van de beweringen klopt is niet te checken.
  • Computer herkent Pink Floyd-nummer uit brein luisteraars: De wetenschappers lieten een groep mensen luisteren naar Another Brick in the Wall van Pink Floyd, terwijl elektroden hun hersenactiviteit vastlegden. Op basis van die gegevens kwam de computer met een nummer dat duidelijk als Pink Floyd te herkennen is. De studie geeft volgens wetenschappers meer inzicht in hoe muziek wordt verwerkt in ons brein.
  • 'Toegang tot nieuwsmedia en concurrenten vertraagd door Elon Musks X': Het voormalige Twitter zorgde er onlangs opzettelijk voor dat het lang duurde om berichten van een aantal nieuwsmedia te openen, meldt The Washington Post. Ook verwijzingen naar concurrent Facebook werden vertraagd. X laat weten dat de vertraging inmiddels verdwenen is, maar gaat verder niet in op vragen van de krant.

Dan nog even dit:

In de zomermaanden verandert het Drentse Dwingeloo tijdelijk in het grootste dorp van Nederland. Op vakantieparken en campings strijken dan ruim 250.000 mensen neer. Wat doet dat met de plek waar normaal maar een paar duizend mensen wonen?

In de zomer is Dwingeloo het grootste dorp van Nederland

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl