Alle ogen zijn komend seizoen gericht op Victor Wembanyama (San Antonio Spurs)
NOS Sport

Amerikaans basketbal gaat met bekercompetitie NBA Cup op de voetbaltoer

De NBA gaat op de voetbaltoer. Er komt komend seizoen namelijk een extra bekercompetitie: de NBA Cup. Een noviteit in de grote Amerikaanse sporten en uiteraard bedoeld om de Amerikaanse profcompetitie nog aantrekkelijker te maken én om nog meer geld te verdienen.

De plannen lagen al een tijdje op de plank, maar inmiddels heeft de NBA de details van de nieuwe competitie bekend gemaakt. Het toernooi begint met zes poules van vijf teams en mondt uiteindelijk uit in een finale in Las Vegas.

Begin november

Gekozen is voor de periode van 3 november tot en met 9 december, in de ogen van NBA-baas Adam Silver de minst interessante periode van het 'gewone' NBA-seizoen.

De NBA Cup wordt een apart toernooi, waarvan de duels wel meetellen voor het reguliere seizoen om te voorkomen dat de clubs meer dan 82 wedstrijden spelen en spelers nog meer belast worden, iets dat de laatste jaren steeds meer een punt van discussie is. De sterspelers in de NBA komen nog maar zelden aan de 80 wedstrijden.

Vedette Nikola Jokic (wit shirt) heeft met de Denver Nuggets de NBA-titel 2023 gewonnen

Door de wedstrijden mee te laten tellen voor het normale seizoen en dus de strijd om de play-offs en de beste uitgangspositie daarin, voorkomt de NBA bovendien dat de clubs het nieuwe toernooi zouden kunnen gebruiken om hun spelers in die periode extra rust te geven.

De vijftien teams per Conference (Oost en West) zijn keurig verdeeld over zes groepen. De zes groepswinnaars krijgen in de kwartfinales gezelschap van twee wildcard teams, waarna de knock-outfase begint.

Alleen de twee teams die de finale halen komen uit op 83 wedstrijden, maar dat duel telt niet mee voor de competitie.

Geen gegarandeerde play-offplek

Aanvankelijk dacht de NBA eraan om de winnende ploeg een gegarandeerde play-offplek te geven, maar dat idee haalde het niet. De winnaar moet het doen met een beker, de spelers van de winnende ploeg krijgen ieder 500.000 dollar en die van de verliezend finalist 200.000 dollar per persoon.

De poule-indeling van de NBA Cup, het eerste bekertoernooi van de Amerikaanse profbasketbalcompetitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl