Bezoekers bij de Indië-herdenking op de Dam, waar Westerling een van de sprekers was
NOS Nieuws

Indië-herdenkingen door hele land, dochter Westerling sprak in Amsterdam

Door het hele land zijn vandaag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Bij in totaal vijftig herdenkingen werden verhalen gedeeld uit het verleden en kransen gelegd.

Zo werd in Rotterdam een herdenkingsfestival georganiseerd, waar toespraken werden gehouden, maar ook ruimte was voor muziek en lokaal eten.

De verhalen van onder anderen Molukse, Surinaams-Javaanse en Indische Nederlanders stonden daar centraal, zei organisator Tenny Tenzer vanmiddag. "Maar ook van de Nederlandse soldaten die in 1945 naar Indonesië zijn gestuurd. Al die verhalen mogen er zijn, maar wel met respect en begrip voor elkaar."

Herdenking Amsterdam

Bij de herdenking in Amsterdam was de dochter van de omstreden commandant Raymond Westerling een van de gastsprekers. Dat leidde vorige week tot rumoer: de Amsterdamse burgemeester Halsema zou ook spreken, maar zij zegde af vanwege de geplande speech van Palmyra Westerling. Zij wil eerherstel voor haar vader.

Raymond Westerling was tussen 1945 en 1949 commandant in Nederlands-Indië en stond bekend om zijn wrede tactieken tegen opstandelingen. Westerling liet massaal Indonesiërs executeren.

Palmyra Westerling zei vandaag in haar toespraak dat haar vader bekendstond als iemand die mensen heeft gered. Volgens haar worden "feiten uit de historische context getrokken". Ook vroeg ze tijdens haar toespraak om erkenning voor het leed van andere Indische Nederlanders tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.

Halsema noemde het besluit om Westerlings dochter uit te nodigen als gastspreker een "zeer ongepaste en pijnlijke keuze". Ze was uitgenodigd door Indisch Platform 2.0, dat zich inzet voor Indische Nederlanders die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog schade hebben geleden.

Als reactie op de commotie zei Westerling dat ze de afgelopen weken veel steun heeft gekregen "uit verschillende hoeken", onder meer van oud-militairen. Door de gemeente Amsterdam werd vandaag geen krans gelegd op de Dam.

De toespraak van Palmyra Westerling op de Dam in Amsterdam:

Dochter Raymond Westerling wil 'de Indië-geschiedenis in historische context zetten'

Naast de grotere herdenkingen in Amsterdam en Rotterdam komen er ieder jaar ook op andere plekken herdenkingen bij.

In de stad Groningen werd die bijvoorbeeld dit jaar voor het eerst gehouden. "We hebben een belangrijke herdenking op 4 mei, maar daarna hebben nog veel Nederlanders, en Groningers, in oorlog gezeten", aldus PvdA-gemeenteraadslid Els van der Weele.

Door haar motie kwam er voor het eerst een herdenking in de stad. Beide ouders van Van der Weele hebben in een interneringskamp van de Japanners gezeten. "Ik vond het belangrijk dat erkend werd dat het voor veel mensen nog lang oorlog is geweest." Ook in Zwijndrecht was voor het eerst een herdenking.

Bij het Indisch Monument in Den Haag is vanavond de Nationale Herdenking die jaarlijks wordt gehouden. De Tweede Wereldoorlog eindigde 78 jaar geleden met de Japanse capitulatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl