NOS Nieuws

Wekdienst 15/8: Herdenking einde WO II in Nederlands-Indië • Militaire parade in Polen

Goedemorgen! Op meerdere plekken in Nederland wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië, op 15 augustus 1945. En het Poolse leger toont zijn wapens in een parade in Warschau.

Eerst het weer: in het oosten vanmorgen eerst nog een lokale bui. Verder perioden met zon. In de middag aan zee veel zon, landinwaarts stapelwolken, maar zo goed als overal droog. Matige zuidwest- tot westenwind en maxima tussen 22 en 26 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op meerdere plaatsen wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Demissionair premier Rutte en demissionair staatssecretaris Van Ooijen zijn bij de nationale herdenking in Den Haag. Die herdenking is voor alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Ook in andere plaatsen in Nederland vinden herdenkingen plaats.
  • Het Poolse leger toont zijn wapens in een parade in Warschau. De verwachting is dat ook de gloednieuwe Amerikaanse Abrams-tanks en Himars-raketten voorbij rijden. Polen is zeer beducht voor Russische agressie en streeft ernaar het grootste landleger van de EU op de been te brengen.
  • Op het WK voetbal staat de eerste halve finale op het programma. Spanje speelt om 10.00 uur uur tegen Zweden. Morgen neemt Engeland het om 12.00 uur op tegen Australië. De NOS zendt de wedstrijden live uit op NPO 1 en NOS.nl.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse oud-president Trump heeft nu een vierde strafzaak tegen zich lopen. Aanklagers in de staat Georgia beschuldigen hem ervan dat hij de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 in de staat op illegale wijze probeerde ongeldig te verklaren. Aanklagers spreken van een criminele samenzwering.

In totaal worden Trump dertien feiten ten laste gelegd. Hij wordt onder meer beschuldigd van afpersing en het schenden van zijn ambtseed. Achttien anderen moeten ook voor de rechter verschijnen, onder wie Trumps advocaat Rudy Giuliani en zijn voormalige assistent Mark Meadows.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De prijzen van chocoladeletters en pepernoten zullen dit jaar fors hoger zijn. Dat komt door de prijsstijgingen van cacao en suiker op de wereldmarkt. Daar komt de algehele inflatie dan nog bij. Chocoladefabrikant Droste denkt dat de chocoladeletters 10 à 15 procent duurder zullen zijn dan vorig jaar.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl