De Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) op Rotterdam Centraal, die ook naar België zal gaan
NOS Nieuws

NS komt in 2025 met snellere treinverbinding tussen Nederland en Brussel

De NS en de Belgische spoorvervoerder NMBS gaan het aantal intercitytreinen tussen Nederland en Brussel verdubbelen. Vanaf 2025 komt er in de dienstregeling een nieuwe verbinding bij. Daarmee zal de trein zo'n 45 minuten korter onderweg zijn.

De reis van Amsterdam naar Brussel zal nog iets meer dan twee uur duren. De reis duurt korter vanwege snellere treinen en minder tussenstops. Nu stopt de trein bijvoorbeeld nog op de stations Breda, Noorderkempen, Mechelen en Brussels Airport-Zaventem, maar dat gebeurt straks niet meer.

Deze stations worden straks nog wel bediend, maar dan met een andere trein van de Belgische vervoerder NMBS. De nieuwe verbinding komt boven op de snelle intercity tussen Rotterdam, Breda en Brussel.

Ook scheelt het dat de trein vanaf Amsterdam Zuid vertrekt in plaats van Amsterdam Centraal. Voor de reis wordt de nieuwe intercity (ICNG) ingezet, die tot 200 kilometer per uur gaat.

Met de nieuwe verbinding verdubbelt het aantal treinen dat naar Brussel zal rijden, van zestien naar 32 per dag. Hoe de dienstregeling er precies uit komt te zien, en hoeveel een treinreis gaat kosten, is nog niet bekend.

Brussel populairste bestemming

Vanaf 2025 verliest de NS het alleenrecht om treinreizigers naar het buitenland te vervoeren, met uitzondering van de trein naar Brussel. Het demissionaire kabinet wil de verdeling van het spoornetwerk veranderen. Ook andere aanbieders zullen daardoor in de toekomst treinreizen aanbieden naar bestemmingen als Londen en Berlijn.

De NS zet nu in op dit traject, waardoor ze nog meer reizigers "de mogelijkheid van een vlotte internationale treinreis" bieden.

Bij Nederlandse treinreizigers is Brussel de populairste internationale bestemming, blijkt uit cijfers van de eerste helft van dit jaar van de NS. Ook groeit het aantal tickets naar Brussel sneller dan naar andere bestemmingen. Na Brussel is Antwerpen de populairste bestemming buiten Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl