Frenkie de Jong

De Jong roept arbitrage op tot actie na tijdrekken Getafe: 'Het is gewoon genant'

FC Barcelona heeft in de La Liga direct punten verspeeld tegen Getafe. In het eerste competitieduel, waarin drie rode kaarten werden uitgedeeld, kwamen beide ploegen niet tot scoren: 0-0. Maar na de wedstrijd ging het in Spanje nauwelijks over het spel. Vooral het extreme tijdrekken van Getafe werd besproken.

Frenkie de Jong, in de basis begonnen, had zich wat dat betreft vooral aan de arbitrage gestoord. "Het tijdrekken moet nu stoppen en de scheidsrechters moeten daarvoor zorgen. De tweede helft gingen bijna dertig minuten verloren. Het is gewoon genant, de scheidsrechters moeten optreden."

Naast De Jong stond Ilkay Gündogan, deze zomer overgekomen van Manchester City, opgesteld. Ousmane Dembélé ontbrak, hij heeft getekend bij Paris Saint-Germain.

Rode kaarten

Het duel met Getafe stond al in de eerste helft bol van de overtredingen en kaarten. Beide ploegen lieten op voetballend vlak weinig zien. Na een half uur was Barcelona dicht bij een treffer: een inzet van Raphinha kwam via de keeper tegen een verdediger aan, waarna de bal op de paal belandde.

Vlak voor rust kreeg diezelfde Raphinha een rode kaart. In een duel met Gastón Álvarez gaf de aanvaller van Barcelona een elleboogstoot waarna hij het veld moest verlaten.

Xavi Hernández

Ondanks de rode kaart bleef Barcelona duidelijk de betere ploeg, zonder dat het echt grote kansen creëerde. Wat hielp was dat Getafe-speler Jaime Mata een kwartier na rust zijn tweede gele kaart (en dus rood) kreeg.

De landskampioen kwam daarna iets gevaarlijker voor de dag. Onder meer een kopbal van spits Robert Lewandowski werd van de lijn gehaald. Getafe deed er, door tijd te rekken en overtredingen te maken, alles aan om Barcelona van scoren af te houden.

Barcelona-trainer Xavi kreeg twintig minuten voor tijd rood omdat hij zich beklaagde bij de vierde man. Hij vond dat de doorgebroken Abde Ezzalzouli onreglementair naar de grond gebracht werd, maar de arbiter vond het niks. In de slotfase maakte Barcelona geen aanspraak meer op een treffer.