Jesse Edwards baalt na de nederlaag tegen Finland bij het EK van vorig jaar.
NOS Sport

Olympische droom basketballers lijkt nu al voorbij na nederlaag tegen Zweden

De Nederlandse basketballers hebben zichzelf een slechte dienst bewezen bij het pre-olympisch kwalificatietoernooi in Istanbul. In de eerste groepswedstrijd tegen het op papier zwakkere Zweden verloor het na verlenging met 91-89.

In de groepsfase stuit Nederland ook nog op België en Kroatië. De beste twee landen plaatsen zich voor de halve finales. Alleen de winnaar van het toernooi verzekert zich van deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi.

Daar liggen de tickets voor de Olympische Spelen in Parijs pas klaar.

Opmars

Vorig jaar was Nederland voor het eerst sinds 2015 en voor de tweede keer sinds 1991 present op het EK. Zonder de afgezwaaide Worthy de Jong, die zich tegenwoordig richt op het 3x3-basketbal en met een nieuwe bondscoach, de Israeliër Arik Shivek, hoopt Nederland de opmars voort te zetten.

De potentie is er ook: met bijvoorbeeld Keye van der Vuurst de Vries, Yannick Franke en Matt Haarms (die alle drie komend seizoen op het Spaanse hoogste niveau uitkomen) en David N'Guessan en Jesse Edwards (die beiden in de Amerikaanse college-competitie aan de weg timmeren richting NBA) is er genoeg talent beschikbaar.

Jesse Edwards in actie op het vorige EK tegen Finland.

De Olympische Spelen in Parijs lijken nog wat te vroeg te komen, maar de basketballers zullen zeker geen kansen laten liggen. De weg naar Parijs is echter lang en ingewikkeld.

Eerst moet Nederland een van twee pre-olympische kwalificatietoernooien in Europa zien te winnen. Daarmee zou het zich plaatsen voor het echte OKT, waarin de twee Europese winnaars van het pre-OKT en die van Amerika, Afrika en Azië en Oceanië worden gekoppeld aan 19 landen die uitkomen op het komende WK.

Nederland heeft zich niet geplaatst voor het WK en heeft dus maar een kans: winnen in Istanbul.

Bloedstollend slot

Winst op Zweden was daarom een vereiste. De twee ploegen bleken echter bijzonder aan elkaar gewaagd. Met nog 7 seconden te gaan legde Charlon Kloof, bij een 79-81 achterstand aan, voor een driepunter en werd daarbij gehinderd door een Zweed. Bij het terugkijken van de beelden constateerde de arbitrage echter dat de punt van de schoen van de Nederlander op de driepuntslijn stond.

En dus kreeg Kloof niet drie, maar twee vrije worpen. Koeltjes schoot Nederland hij alsnog naast Zweden en dwong zo een verlenging af.

Uitsluiting Edwards

Ook daarin hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Een tegenvaller voor Nederland was de uitsluiting van Edwards met nog 45 seconden te spelen met zijn vijfde persoonlijke fout.

Zweden leidde op dat moment met 90-89 en hoopte op twee vrije worpen. Na opnieuw lang beraad op basis van videobeelden zag de arbitrage echter geen overtreding van N'Guessan op en zo kreeg Nederland toch nog een kans.

Tot een schotpoging kwam de ploeg echter niet. Franke werd topscorer bij Oranje met 19 punten, Edwards tekende voor 18 punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl