Slot geeft instructies aan Zerrouki en Wieffer
NOS Voetbal

Hoofdbrekens Slot over Feyenoord-middenveld? 'We zoeken beste samenstelling'

Met een nieuw middenveld begint Feyenoord vanmiddag in eigen huis tegen Fortuna Sittard aan zijn jacht op titelprolongatie. Kunnen Ramiz Zerrouki en Calvin Stengs het vertrek van Orkun Kökçü en Sebastian Szymanski opvangen?

Het is nog even zoeken naar de ideale samenstelling, moet trainer Arne Slot beamen. "Het lijkt me vrij logisch als er twee nieuwe spelers zijn voor drie posities, dat je dan nog niet dezelfde automatismen ziet als aan het einde van vorig seizoen. Dat is niet zo vreemd."

Slot deed zijn uitspraak na de 0-1 nederlaag in het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV, dat voor de landskampioen toch een tikkeltje teleurstellend verliep. De drie Feyenoord-middenvelders konden niet voorkomen dat PSV'er Joey Veerman de beste man op het veld was en dat de Eindhovenaren in De Kuip vrij veel kansen creëerden.

Uiteraard maakt Slot zich zo vroeg in het seizoen niet al grote zorgen. "Ik denk niet dat we nu na de wedstrijd tegen PSV de conclusie moeten trekken dat ons middenveld uit het lood geslagen is. Die conclusie trek ik in elk geval niet op basis van het eerste uur."

Timber bankzitter?

Na dat eerste uur werd Stengs vervangen door Quinten Timber. De 21-jarige middenvelder werd een jaar geleden voor 7,4 miljoen euro overgenomen van FC Utrecht. Daarmee is Timber de op twee na duurste aankoop in de geschiedenis van Feyenoord. Maar hij lijkt ook dit seizoen op de bank te belanden.

Moet Quinten Timber het dit seizoen vooral van invalbeurten gaan hebben?

"Timber is een van de kandidaten om op het middenveld te gaan spelen. We hebben in de voorbereiding, toen we nog geen nummer 10 hadden, hem veel op 10 geprobeerd", zei Slot. Met Stengs trok Feyenoord pas eind juli een andere kandidaat voor die positie aan.

"Hij kan ook als rechtsbuiten spelen, maar nu kiezen we voor hem op het middenveld", aldus Slot. "Stengs kan de creativiteit die we zijn verloren met Kökçü weer terugbrengen."

Maar ook Timber is nog steeds een serieuze optie als meest aanvallende middenvelder. "Nog niets is uitgemaakt. Het ligt niet ver uit elkaar", zei Slot. "We zullen op zoek moeten naar de beste samenstelling."

Hoge intensiteit

Wat ook opviel tegen PSV was dat het Feyenoord-middenveld niet de hoge intensiteit kon opbrengen, die Kökçü en Szymanski vorig seizoen wel brachten. "We geloven dat het huidige middenveld naar de intensiteit van Kökçü en Szymanski kan toegroeien", aldus Slot.

"Als je kijkt naar de Kökçü van drie jaar geleden, dan is dat niet te vergelijken met hoe hij bij ons is geëindigd. Dat is ook iets dat trainen en het spelen van dit soort wedstrijden met zich meebrengt. Daar kunnen spelers in groeien."

"Ik weet uit onze AZ-periode dat Stengs die intensiteit toen al kon brengen. Het zou me verbazen als hij dat straks niet weer gaat doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl