Zeldzaam goede eredivisiestart voor Sparta na nipte zege op PEC Zwolle

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Sparta Rotterdam

Sparta is het seizoen gestart met een nipte zege op PEC Zwolle, dat na een jaar afwezigheid terug is in de eredivisie. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk, de opvolger van de naar Ajax vertrokken Maurice Steijn, won in Zwolle met 1-2.

Het betekende voor Sparta een zeldzaam goede start van de competitie. In de laatste 25 pogingen waren de Rotterdammers er namelijk niet in geslaagd het seizoen te beginnen met een zege.

"Dat zijn mooie feitjes", lachte Rijsdijk na afloop. "We wilden beter starten dan vorig jaar, maar ik wist eerlijk gezegd ook niet dat het zo lang geleden was."

Protestspandoeken

Een deel van de Zwolse seizoenkaarthouders moest de terugkeer van PEC op het hoogste niveau missen. De noordtribune was grotendeels leeg. Dat was vanwege de straf die de KNVB de club oplegde, nadat er bij het thuisduel met Roda JC vorig seizoen vuurwerk was afgestoken. Wel waren er drie grote protestspandoeken opgehangen.

Veel misten de supporters echter niet, want het spel was verre van spectaculair in de eerste helft. De grootste kansen van de thuisclub waren afstandsschoten van Davy van den Berg (naast) en Lennart Czyborra (redding Nick Olij).

Protestspandoeken op de noordtribune in Zwolle

Sparta creëerde wat meer kansen, maar het enige doelpunt in de eerste 45 minuten hadden de Rotterdammers te danken aan PEC-verdediger Sam Kersten.

Na een goede actie van Saïd Bakari aan de rechterkant kwam spits Tobias Lauritsen enkele centimeters tekort om de bal binnen te glijden. Achter hem wist Kersten de bal wel te raken, maar dat gebeurde op een voor hem ongelukkige wijze, waardoor hij zijn eigen doelman Jasper Schendelaar op het verkeerde been zette.

Keepers aan het werk gezet

In de tweede helft moesten beide doelmannen wat vaker in actie komen. Zo redde Schendelaar met zijn rechterhand op een inzet van Pelle Clement, en was Olij aan de andere kant een sta-in-de-weg voor Ferdy Druijf.

Rijsdijk ziet Sparta beter starten dan vorig jaar, Jansen voelt dat PEC beter wordt

Beide keepers moesten na rust echter ook een doelpunt incasseren. Schendelaar werd gepasseerd na een razendsnelle counter van de bezoekers. Via Arno Verschueren kwam de bal bij de compleet vrijlopende Lauritsen en de Noor schoof de bal feilloos tussen de palen. Een schot van Lennart Thy was Sparta-doelman Olij te machtig.

Het bleef spannend in Zwolle tot het laatste eindsignaal. Sparta kreeg kansen, maar benutte die niet, waardoor PEC in de blessuretijd nog bijna een gelijkspel uit het vuur sleepte. De poeier van Kersten werd echter uit het doel getikt door Olij.