PEC Zwolle-trainer Johnny Jansen geeft aanwinst Divaio Bobson instructies
NOS Voetbal

Jansen met PEC Zwolle terug in eredivisie: 'Een simpel doel: handhaving'

Het komt met bakken uit de hemel als PEC Zwolle een laatste oefenwedstrijd tegen degradant FC Groningen speelt. Er is daardoor weinig reuring rondom het thuisstadion van de Zwollenaren, maar het supportershome is voorbereid: onder een partytent staan toch wat fans te genieten. Ze zijn weer terug in de eredivisie.

"Geweldig gevoel. Dat is ook waar zij thuishoren, vind ik", aldus een van de supporters. "Ik hoop dat ze op een veertiende of vijftiende plek eindigen. Dan zijn ze veilig."

"Daar heb ik wel vertrouwen in", vult een tweede Zwollenaar aan, verwijzend naar de "goede spelopvatting. En natuurlijk een nieuwe goede coach. Dat gaat helemaal goedkomen." En vandaag? "2-1 voor Zwolle."

Helaas voor de optimist blijft het zaterdagmiddag op het doorweekte gras van het MAC3PARK-stadion bij een gelijkspel: 0-0. Maar eenmaal terug in de catacomben is die nieuwe goede coach Johnny Jansen niet geheel ontevreden: "Ik vond ze eigenlijk wel lange tijd echt verzorgd voetballen, maar dan is het slordig in die eindfase."

'Leuk voor een weekje'

Jansen werd in juni bij PEC gepresenteerd, terwijl hij nog maar net een week actief was bij Safa SC in Libanon. "Het niveau hier is zo veel hoger. Het stond ook in mijn contract daar dat ik kon vertrekken zodra een club uit de eredivisie op de stoep zou staan. Maar het was leuk voor een weekje."

Johnny Jansen, de nieuwe PEC Zwolle-trainer

Er is aanvallend dus nog werk aan de winkel wil PEC, dat dankzij de tweede plaats in de eerste divisie na één jaar alweer op het hoogste niveau is teruggekeerd, dat ene doel behalen. "Dat is een simpele: handhaving", schetst de opvolger van de naar CD Castellón vertrokken Dick Schreuder de opdracht die hij heeft meegekregen.

Ook aanvoerder Bram van Polen heeft gezien waar het nog aan schort bij de ploeg: "Tot de zestien meter is het aardig voetbal."

Voor het clubicoon wordt het zijn zeventiende seizoen bij PEC Zwolle. Zijn laatste jaar als profvoetballer, maar dat zou het afgelopen seizoen ook zijn. "Als we Europa ingaan, plak ik er nog wel een jaartje aan vast", houdt de Nijkerker, die in oktober zijn 38ste verjaardag viert, een slag om de arm. "Reëel is het niet, maar je weet het nooit."

Nog even wennen

Het gebrek aan doelpunten zou het gevolg kunnen zijn van een aantal vertrokken spelers, die belangrijk waren voor het elftal. Thomas van den Belt en Thomas Beelen hebben hun heil bij Feyenoord gezocht en Younes Taha verkaste naar FC Twente.

PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen

"Nee, dat hebben wij goed opgevangen", spreekt Van Polen die veronderstelling tegen. "Maar de nieuwe jongens zijn er nog maar net, dus niet gek dat dat het nog even wennen is."

Veel tijd hebben de nieuwelingen echter niet meer. Komend weekeinde staat de eerste competitieronde op het programma. PEC opent zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Sparta, een week later wacht een uitbeurt tegen FC Twente.

Half juli speelde PEC al een oefenpotje tegen Sparta en trok het met 1-3 aan het kortste eind. De ervaren aanvoerder draait er dan ook niet omheen: "We kunnen onze borst natmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl