Ajax poetst achterstand weg tegen Heracles en wint, keeper Rulli valt uit

Bekijk de samenvatting van Ajax - Heracles Almelo

Soepel ging het niet, maar Ajax heeft de eerste verdiende driepunter van dit eredivisieseizoen op zak. Promovendus Heracles kwam op voorsprong in de Johan Cruijff Arena, maar de Amsterdammers vochten zich, mede door drie late doelpunten, terug tot een 4-1 overwinning.

Met drie nederlagen en flink wat tegengoals verliep de voorbereiding van Ajax verre van vlekkeloos. Deze zomer vertrokken aanvoerder Dusan Tadic (Fenerbahçe), Mexicaans international Edson Álvarez (West Ham United) en Oranje-verdediger Jurriën Timber (Arsenal) uit Amsterdam.

Ajax is nog op zoek naar impulsen voor de selectie, zei trainer Maurice Steijn, die deze zomer overkwam van Sparta, afgelopen vrijdag. Desondanks kunnen de Amsterdammers zich volgens hem meten met landskampioen Feyenoord en PSV.

Ondanks de vraagtekens voorafgaand aan het duel met Heracles begon Ajax goed. Na zes minuten kwam verdediger Jakov Medic - samen met Benjamin Tahirovic en Branco van den Boomen de nieuwelingen in de basis - net een teen tekort om een ingestudeerde corner af te ronden.

Rulli verlaat veld per brancard

Waar de Almeloërs afwachtend begonnen, werd de ploeg van John Lammers na tien minuten iets gevaarlijker. Mario Engels dribbelde zich na amper twintig minuten richting het Amsterdamse doel, waar Medic tot twee keer toe een inzet pareerde.

Brian Brobbey, die samen met Steven Bergwijn en Mohammed Kudus de aanval vormde, kon vlak daarna een strak aangesneden corner binnentikken, maar miste. Steven Berghuis zat op de tribune, hij is drie duels geschorst. Hij deelde vorig seizoen na de wedstrijd tegen FC Twente een klap uit aan een omstander.

Sven Mislintat, manager voetbalzaken bij Ajax, moet hoofdschuddend op de tribune hebben gezeten toen hij zag dat doelman Gerónimo Rulli na een halfuur per brancard het veld werd afgedragen. Hij kwam in botsing met Heracles-spits Jizz Hornkamp. "Het is iets met zijn schouder, maar we weten niet hoe ernstig het is", aldus Steijn na afloop.

Twee doelpunten in blessuretijd

Ajax kampt, nadat Remko Pasveer in de voorbereiding ook al geblesseerd was geraakt, al langer met personele problemen onder de lat. Jay Gorter - dus niet de recent aangetrokken doelman Diant Ramaj - nam de plaats van Rulli in.

"Diant moet de tweede keeper worden, maar hij traint pas een week mee. Jay traint al zes weken mee en kent de jongens", legde Steijn zijn keuze uit.

Jakov Medić

Door diverse blessurebehandelingen trok arbiter Jeroen Manschot elf minuten aan extra tijd bij. Na een paar grote kansen van Ajax kwam Heracles verrassend op voorsprong. Een voorzet van Emil Hansson kwam door geklungel in de Ajax-defensie terecht bij Engels. Hij schoot koel binnen.

Ondanks de domper kwamen de Amsterdammers binnen enkele minuten weer op gelijke hoogte. Medic, niet voor de eerste keer deze wedstrijd belangrijk, trof op fenomenale wijze doel met een afstandsschot.

Erg overtuigend speelde Ajax na rust niet, maar het zocht wel de aanval. De twee grootste kansen kreeg Brobbey, die binnen twintig minuten tot twee keer toe oog in oog met Michael Brouwer stond, maar niet scoorde.

Een kwartier voor tijd was daar dan de bevrijdende voorsprong. Een afgemeten voorzet van Tahirovic kwam aan bij Kudus die aannam en bekeken binnenschoot. Elke wedstrijd kan voor de Ghanees de laatste bij Ajax zijn, hij staat in nadrukkelijke belangstelling van meerdere clubs.

Bevrijding

Het doelpunt gaf de Amsterdamse ploeg vertrouwen. Vrij gauw bracht aanvoerder Bergwijn Ajax namelijk op een 3-1 voorsprong. Hij dribbelde naar binnen, haalde uit en liet Brouwer kansloos.

"In de laatste twintig minuten geven we de doelpunten te makkelijk weg. Dan zie je de extra klasse voorin bij Ajax", aldus Heracles-trainer John Lammers die 75 minuten lang hoopte op een stunt.

Vlak voor tijd kreeg Ajax nog een penalty na een handsbal van Brian De Keersmaecker. Bergwijn benutte de strafschop en bepaalde de eindstand op een ietwat geflatteerde 4-1.