NOS Wielrennen

Evenepoel bezorgt België eerste wereldtitel tijdrijden: 'Heel uniek gevoel'

Evenepoel pakt wereldtitel tijdrijden voor Ganna en verrassende Tarling

Voor het eerst in de wielerhistorie is een Belg wereldkampioen tijdrijden geworden. Remco Evenepoel was op een 47,8 kilometer lang parcours met start en finish in het Schotse Stirling net wat sneller dan Filippo Ganna.

"Het plan was perfect en de benen waren op de afspraak", vertelt een lachende Evenepoel met de regenboogtrui om zijn schouders. "Het was een dag waarop je de benen niet voelt en dat was echt nodig om Ganna te kloppen. Het is een heel uniek gevoel."

Evenepoel heeft 'uniek gevoel' na wereldtitel tijdrijden: 'Benen waren op de afspraak'

Het brons ging naar de Brit Joshua Tarling. De pas 19-jarige Tarling, die zich in juni tot jongste Britse kampioen tijdrijden ooit kroonde, was de verrassing van de dag in Schotland. Hij was ruim sneller dan onder anderen Wout van Aert, die in 2020 en 2021 nog WK-zilver pakte. Het verschil met de Belg was aan de meet liefst 49 seconden.

Van Aert werd uiteindelijk vijfde, achter de Amerikaan Brandon McNulty, die ook niet in de buurt kwam van de tijd van Tarling.

"Ik voelde me goed", zegt een verbaasde Van Aert na zijn tijdrit. Het kwam voor hem dan ook als een verrassing dat hij een grote achterstand had op Tarling. "Ik zag het pas aan de finish, want ik had een vrij slechte radioconnectie. Achteraf alleen maar goed, het had me alleen maar negatief kunnen beïnvloeden."

Joshua Tarling

Evenepoel had vooraf de hoop uitgesproken dat we "een Vliegende Belg" te zien zouden krijgen op het tijdritparcours. De motor van de 23-jarige Belg kwam echter wat moeizaam op gang.

Op het eerste tussenpunt was hij bijna vijf seconden langzamer dan Ganna, maar in het vervolg van de race tegen de klok lukte het hem dan toch om sneller over het parcours te vliegen dan de 27-jarige Italiaan.

Ganna gaf zich niet zomaar gewonnen en haalde onderweg Tadej Pogacar in, die voor hem was gestart. Na 55 minuten en 31 seconden kwam Ganna uitgeput over de finish. Terwijl hij zittend op het asfalt zat uit te puffen, zag hij Evenepoel onder zijn tijd duiken. De Belg kwam binnen na 55.19 minuten en was dus twaalf seconden sneller.

Ook Evenepoel had onderweg de voor hem gestarte renner ingehaald, namelijk Geraint Thomas. "Dat was een voordeel", aldus de kersverse wereldkampioen. "Daar heb ik op adrenaline keihard kunnen doorrammen."

Laatste WK-tijdrit Van Emden

Voor Van Emden was het zijn laatste WK tijdrijden van zijn lange carrière als wielerprof. De 38-jarige tijdritspecialist liet namelijk vrijdagochtend weten dat hij na dit seizoen stopt.

Van Emden, regerend Nederlands kampioen tijdrijden, eindigde op de 36ste plaats. Daarmee eindigde hij twee plaatsen lager dan landgenoot Daan Hoole.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl