NOS Wielrennen

Wielrenner Van Emden (38) kondigt afscheid aan: 'Komt een eind aan mijn jongensdroom'

Wielrenner Jos van Emden stopt na dit seizoen als prof. Dat hebben hij en zijn ploeg, Jumbo-Visma, vandaag bekendgemaakt. "Ik ben heel trots op alles wat ik bereikt heb en blij met het leven dat ik tot nu toe heb mogen leven", aldus Van Emden.

"Er komt een eind aan mijn jongensdroom", laat de 38-jarige Schiedammer weten. "Het voelt alsof ik nu pas mijn jeugd afsluit."

Van Emden begon zijn profcarrière in 2008 bij Rabobank, de voorloper van Jumbo-Visma. Hij bleef de ploeg trouw gedurende zijn hele carrière. De Zuid-Hollander reed in totaal elf keer de Giro, twee keer de Tour en één keer de Vuelta.

In de Giro van 2017, gewonnen door Tom Dumoulin, won Van Emden de afsluitende tijdrit naar Milaan. In 2019 zegevierde hij in de prestigieuze Chrono des Nations in Frankrijk.

"Voor mij was het een groot avontuur, waar ik iedere dag van genoten heb. Tijdens mijn carrière zijn de sport, deze ploeg en ik als renner enorm geëvolueerd. Ik heb er echt van genoten om zo professioneel met mijn sport bezig te kunnen zijn", vertelt Van Emden. "Tegelijkertijd ben ik het plezier op de fiets nooit verloren: de liefde voor de sport, de fiets en het avontuur hebben altijd vooropgestaan."

WK Glasgow

Van Emden komt vandaag op de WK in Glasgow nog in actie op de individuele tijdrit. In juni won hij tegen de verwachtingen in goud op de NK op deze discipline. Ook in 2010 en 2019 was hij de beste van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl