Een cel in de Evin-gevangenis in Teheran
NOS Nieuws

Iran en de VS werken aan gevangenruil

Iran en de VS lijken op weg te zijn naar een gevangenenruil. Beide landen zouden vijf gevangenen willen laten gaan. Daarnaast krijgt Iran mogelijk weer toegang tot bankrekeningen die het land in Zuid-Korea heeft. Daarop zou omgerekend 5,5 miljard euro staan, waar Iran als gevolg van de economische sancties tegen het land niet meer bij kan.

Iran bevestigt dat het gevangenen met zowel de Amerikaanse als de Iraanse nationaliteit laat gaan. Een aantal wordt niet genoemd, wel meldt Iran dat ze in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran vastzaten.

Volgens CNN gaat het om vier Iraanse Amerikanen die onder huisarrest zijn geplaatst totdat ze het land mogen verlaten. Een vijfde Iraanse Amerikaan zou al langer in Iran onder huisarrest staan. Van drie van de vijf gevangenen is bekend wie ze zijn. Ze zaten gevangenisstraffen uit van zeven tot tien jaar.

Nog niet rond

De ruil is nog niet definitief. Daarvoor moet nog een aantal stappen worden doorlopen. Dat proces kan nog weken duren. De banktegoeden van Iran in Zuid-Korea worden in eerste instantie naar Qatar overgemaakt. Ze gaan pas naar Iran als de gevangenenruil definitief is.

Een bron van CNN zegt dat Iran met het geld op de Zuid-Koreaanse bankrekeningen goederen mag kopen die niet onder de sancties tegen dat land vallen, zoals voedsel en geneesmiddelen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zegt dat de ontwikkelingen nauwlettend worden gevolgd. "Natuurlijk zullen we niet rusten voordat ze weer thuis zijn in de VS."

De VS heeft geen diplomatieke banden met Iran. Iran zegt dat "een derde land" heeft bemiddeld. De bron van CNN zegt dat Qatar, Oman en Zwitserland bij de onderhandelingen betrokken zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl