Bisschop Harrie Smeets tijdens een herdenkingsdienst voor paus emeritus Benedictus XVI in de Sint-Christoffelkathedraal.
NOS Nieuws

Ontslag van bisschop Smeets van Roermond goedgekeurd door paus

Paus Franciscus heeft vandaag het ontslag van de zieke bisschop Harrie Smeets van het bisdom Roermond goedgekeurd. Smeets had om zijn ontslag gevraagd, omdat hij te ziek is om het ambt van bisschop nog te kunnen vervullen.

In juli stopte de bisschop al met zijn werk en was daarmee officieel 'verhinderd', zoals dat in het kerkelijk recht wordt genoemd. Zijn werk werd overgenomen door de vicaris-generaal van het bisdom, de eerste plaatsvervanger van de bisschop.

Smeets is nu formeel oud-bisschop van Roermond. Hij werd in oktober 2018 in het bisdom benoemd. In 2021 kreeg hij kanker en begin dit jaar werd duidelijk dat behandeling niet meer mogelijk is. Het bisdom is Smeets dankbaar voor wat hij heeft gedaan en betekend, staat in een verklaring.

Paus kiest nieuwe bisschop

Door het ontslag is de bisschopszetel van Roermond nu vacant. De leden van het bestuurscollege van het bisdom gaan een lijst opstellen met drie mogelijke opvolgers. Ook de bisschoppenconferentie en de nuntius, Paul Tschang In-Nam, kunnen nog namen toevoegen. De nuntius is de diplomatieke vertegenwoordiger van de paus in Nederland. Uiteindelijk beslist de paus wie de nieuwe bisschop wordt.

Totdat Roermond een nieuwe bisschop heeft, mag het bestuur van het bisdom geen grote besluiten nemen of besluiten die de nieuwe bisschop schade kunnen toebrengen.

Nederland telt zes bisdommen, waaronder die van Breda en Rotterdam. In Utrecht is een aartsbisdom gevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl