NOS Schaatsen

Noorse Hamar laat ijsbaan onderlopen vanwege stijgend water in meer

In het Noorse Hamar is de beroemde ijsbaan Vikingskipet gesloten vanwege de hevige regenval die het land al dagen teistert. Door het vele extra water stijgt het Mjøsa-meer, waar Hamar aan ligt, en dreigen overstromingen.

Om die reden hebben de lokale autoriteiten de ijsbaan, die werd gebouwd voor de Olympische Spelen in 1994, vol laten lopen met water om zo de rest van de stad te ontlasten. De baan ligt aan het meer.

IJsbaan Hamar loopt onder water

"Het water in het meer is de afgelopen dagen enorm gestegen", vertelt oud-schaatser Wouter Olde Heuvel vanuit Hamar. Tegenwoordig woont hij in Noorwegen en werkt hij met de Noorse schaatsploeg.

"Al het water in de omgeving komt in Hamar terecht en het meer dreigt nu echt te overstromen."

De ijshal in Noorwegen, hier op archiefbeeld

De 36-jarige Olde Heuvel, onder meer tweevoudig wereldkampioen achtervolging, laat weten dat de situatie verder in de stad rustig is. "Elk tunneltje is wel ondergelopen. Verder zijn er een aantal wegen dicht en rijden er geen treinen. Verderop in de omgeving hebben ze wel echt last van aardverschuivingen."

Hamar ligt zo'n vijftig kilometer van de stuwdam die woensdag doorbrak. Vooralsnog leidde dat niet tot grote problemen verderop in de rivier. Wel werden alle omwonenden geëvacueerd.

Olde Heuvel zegt zelf niet bang te zijn, maar wel graag naar huis te willen. "Ik woon in de buurt van Stavanger. Daar hebben ze niet zo'n last van het noodweer."

Wouter Olde Heuvel

Alhoewel de extreme regenval van storm Hans op de meeste plekken voorbij is, blijft het rivierwater op nog meer plekken in het land stijgen en treden rivieren buiten hun oevers.

In Hønefoss stroomt het water hard door de stad en klotst het tegen gebouwen aan. De afgelopen dag werden ruim 1700 mensen in de stad en omgeving geëvacueerd. De verwachting is dat het water van die rivier met nog een meter kan stijgen.

Op beelden is te zien hoe hard het water stroomt bij een waterval in Hønefoss, die normaal gesproken een toeristische trekpleister is:

Water in rivieren Noorwegen stijgt: 'Dan maak je je zorgen wat er gaat gebeuren'

De komende dagen worden meer overstromingen verwacht in het land.

Ook in het midden van Zweden wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van de hevige regenval.

De schaatsbaan in Hamar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl