BMX-freestyle
NOS Wielrennen

Bart de Jong drijvende kracht achter populaire BMX-freestyle: 'Voelt als mijn kindje'

Tot een paar jaar geleden kenden we BMX vooral van de races van olympisch kampioen Niek Kimmann en de zusjes Laura en Merel Smulders. Maar BMX is meer, zo weet Bart de Jong. De Brabander is de drijvende kracht achter het mondiaal populaire BMX-freestyle.

Mede dankzij zijn jarenlange toewijding en inzet werd het freestylen in 2021 voor het eerst olympisch. Sindsdien is de sport steeds professioneler geworden. "Er is nu al een heel andere mentaliteit bij de rijders", vertelt De Jong, die binnen wielerunie UCI verantwoordelijk is voor het onderdeel dat draait om zoveel mogelijk trucjes en sprongen binnen een minuut.

De Jong is een van de pioniers van de nieuwe opzet bij het BMX. Mede dankzij hem veranderde de cultuur en komen de rijders tegenwoordig om te winnen. "Dat was vroeger nooit zo. Toen was het gewoon een feest. Het feest was net zo belangrijk als de wedstrijd. Met deze groep is dat wel veranderd."

Bart de Jong drijvende kracht achter populaire BMX-Freestyle: 'Voelt als mijn kindje'

Zelf werd De Jong in 1992 wereldkampioen in de BMX-klasse Street. Tegenwoordig is hij de 'BMX Freestyle Consultant' van de UCI. "BMX zit heel diep bij mij en ik vind het leuk om het ergens naartoe te brengen waar toekomst in zit. Toen ik als adviseur begon bij de UCI was er niemand die iets van BMX-freestyle kende. Dat is nu anders."

Mede dankzij De Jong zijn de spelregels duidelijker opgesteld en is er een wereldwijde rankschikking van de rijders. Of het dan ook echt "zijn kindje" is? "Zo kun je het wel omschrijven, als een van mijn drie kinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl