NOS Wielrennen

Kimmann pakt op overtuigende wijze Europese titel BMX, brons voor Smulders

Kimmann pakt op overtuigende wijze Europese titel BMX, brons voor Smulders

BMX'er Niek Kimmann is zaterdagavond in het Franse Besançon Europees kampioen geworden. In de finale vertrok de 27-jarige Nederlander vlijmscherp, nam direct de koppositie in en gaf die niet meer weg. Kimmann hield twee Fransen achter zich: Jérémy Rencurel en Romain Racine pakten zilver en brons.

Voor de regerend olympisch kampioen is het zijn tweede Europese titel, nadat hij in 2019 in Letland de beste was. Kimmann werd ook al twee keer (2015, 2021) eerder wereldkampioen.

Vreugde bij Niek Kimmann

En er was meer Nederlands succes in het oosten van Frankrijk: Merel Smulders pakte brons bij de vrouwen. De 25-jarige Nederlandse BMX'ster eindigde achter de Zwitserse Zoe Claessens en Deense Malene Kejlstrup. Het is haar eerste EK-medaille, nadat Smulders in 2021 al olympisch brons had gepakt en in 2018 zilver op de WK had veroverd.

Merel Smulders in actie

Merels oudere zus Laura Smulders was er niet bij in Besançon. De tweevoudig wereld- en viervoudig Europees kampioene heeft nog te veel last van een knieblessure waarvan ze aan het herstellen is.

Ze neemt rust omdat ze in augustus wel wil meedoen aan de WK in Glasgow die plaatsvinden van 6 tot en met 13 augustus.

Twee Nederlandse finalisten

Merel Smulders en Nick Kimmann plaatsten zich als enige Nederlandse deelnemers voor de finales in Besançon.

Kimmann moest in zijn finale afrekenen met onder meer twee Zwitsers, maar vooral met vier Fransen, die in eigen land reden. Met een rappe start onttrok Kimmann zich knap van de drukte die achter hem ontstond in de eerste bochten. Op het laatste rechte stuk kwamen de Fransen Racine en Rencurel nog akelig dichtbij, maar Kimmann was al buiten bereik.

Smulders' finale ging minder soepel. Ze had een matige start en belandde op plek vijf, maar vocht zich daarna knap terug in de race. Op dat moment waren Claessens en Kejlstrup al te ver weg. Voor het brons hield Smulders wel nog de Britse olympisch en wereldkampioen Beth Shriever achter zich.

Eindstation halve finales

Manon Veenstra ging in haar halvefinaleheat in de tweede bocht rechtdoor in plaats van naar rechts, reed een Française de baan af en eindigde als voorlaatste. Daarmee plaatste ze zich niet voor de finale.

De overige vijf Nederlandse mannen kwam niet door de heats. Eerder op de avond hadden Jaymio Brink, Jay Schippers, Dave van der Burg en Mitchel Schotman zich niet bij de beste vier van hun halve finales gefietst, waardoor die hun eindstation bleken. Elwin Remmerts kwam niet door de kwartfinales heen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl