Sjoerd Sjoerdsma
NOS NieuwsAangepast

D66'er Sjoerdsma verlaat na elf jaar de Tweede Kamer

Sjoerd Sjoerdsma (D66) stopt na de verkiezingen als Tweede Kamerlid. Zijn besluit om te stoppen heeft hij bekendgemaakt op sociale media. Sjoerdsma zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en was buitenlandwoordvoerder en campagneleider voor de partij.

"Het was een grote eer om de afgelopen elf jaar namens D66 Kamerlid te zijn", zegt Sjoerdsma op X, voorheen Twitter. "Ik vertrek optimistisch uit de Kamer", schrijft hij in een brief van twee pagina's. "Ik vertrek ook ómdat ik nog optimistisch en vol vertrouwen ben."

"Ik heb om mij heen gezien dat als je te lang blijft, of met je zetel vergroeit, dat het effect kan hebben op het plezier in je werk", zegt het Kamerlid in een toelichting in het NOS Radio 1 Journaal. "Voor mij is het in de positieve zin van het woord mooi geweest."

Sjoerdsma's vertrek is onderdeel van een reeks. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, op 22 november, hebben diverse politici hun vertrek uit Den Haag aangekondigd. Ook D66-partijleider Kaag stelt zich niet opnieuw verkiesbaar.

'Betonrot'

"Het is belangrijk te beseffen dat onze democratie niet onkwetsbaar is", schrijft Sjoerdsma in de brief. Hij noemt "antidemocratische rechtsextremisten in ons parlement" het "betonrot in ons democratisch fundament". Daarmee doelt hij onder meer op Forum voor Democratie. Op de radio noemt hij FvD een partij "die onze democratie niet meer respecteert".

De 42-jarige parlementariër botste in de Kamer regelmatig met de partij. In 2021 dreigde FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen richting Sjoerdsma: "Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen."

Sjoerdsma, die zichzelf omschrijft als "nestor van D66", roept de nieuwe Kamerleden op "het hart" van de democratie te beschermen. "Koester het compromis als een stap vooruit richting je ideaal, en wees compromisloos richting extremisten."

Het verhardende klimaat noemt hij een van "de minder leuke kanten van de politiek". In zijn persoonlijke besluit heeft dat geen rol gespeeld, zegt hij op de radio.

Diplomaat

De geboren Eindhovenaar studeerde politicologie en meldde zich daarna aan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sjoerdsma werkte vervolgens negen jaar als diplomaat in landen als Sudan, Afghanistan en de Palestijnse Gebieden.

Het buitenland noemt hij in zijn afscheidsbrief "mijn constante". Sjoerdsma hield zich onder meer bezig met mensenrechten. Het is onduidelijk wat hij hierna gaat doen. "Wat mijn volgende stap gaat zijn, ligt nog open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl