Ondergelopen straten in hoofdstad Peking
NOS Nieuws

Hogere paraatheid in China om overstromingen, meer dan miljoen evacuaties

In China staan hulpdiensten in hogere paraatheid in het noordoosten vanwege overstromingen. Het water van de rivier de Songhua is door hevige regenval zo ver gestegen dat het tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.

De zware regenval in het noordoosten van China houdt al ruim een week aan. Meer dan een miljoen mensen in de provincie Hebei, vlak bij Peking, moesten hun huis uit. Zeker dertig mensen zijn om het leven gekomen. Het kan nog een maand duren voordat het water is verdwenen.

Door orkaan Doksuri is in vijf dagen tijd 745 millimeter regen gevallen in de regio's rondom de hoofdstad. Dat is de grootste hoeveelheid sinds het begin van de metingen 140 jaar geleden. In de zomer vallen in het land vaker zware buien, maar nooit zo lang achtereen. Wetenschappers leggen een verband met klimaatverandering.

Grootschalige evacuaties

Volgens Chinese media zijn in Hebei 883 plaatsen en meer dan 2,2 miljoen mensen getroffen door overstromingen. In dezelfde provincie moesten deze week zeker 850.000 mensen hun huis uit. Gebieden in de omgeving moeten gecontroleerd onder water gezet worden, zodat Peking gespaard blijft voor overstromingen.

Op veel plekken is de elektriciteit uitgevallen. Landbouwgebieden zijn onbruikbaar geworden en duizenden woningen zijn verwoest. De autoriteiten beloven extra geld uit te trekken voor hulpdiensten en het repareren van huizen die door overstromingen beschadigd zijn geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl