Evacuaties in Zhuozhou, in het noorden van de provincie Hebei
NOS Nieuws

Honderdduizenden Chinezen huis uit om Peking te sparen voor overstroming

In de Chinese provincie Hebei worden zeker 850.000 mensen geëvacueerd vanwege overstromingen. Ze moeten hun huis verlaten zodat de overheid gecontroleerd gebieden in de omgeving kan laten onderlopen. Daarmee moet de vlakbij gelegen hoofdstad Peking gespaard blijven.

De Chinezen krijgen tijdelijke huisvesting van de overheid in hoger gelegen gebieden. Er is online kritiek geuit op het besluit van autoriteiten om de mensen uit Hebei te evacueren ten gunste van de inwoners in de hoofdstad.

Mensen weten nog niet wanneer ze naar huis kunnen terugkeren, en mogelijk is hun woning daarna onbewoonbaar geworden.

In de omgeving van Peking is de afgelopen dagen een recordhoeveelheid regen gevallen. Door orkaan Doksuri is er tussen zaterdag en woensdag 745 millimeter gevallen, de grootste hoeveelheid sinds het begin van de metingen 140 jaar geleden.

In de hoofdstad is code geel afgegeven, de op een na hoogste weerwaarschuwing in China. Al meer dan 100.000 mensen rond Peking moesten hun huis verlaten voor overstromingen en modderstromen. In Peking kwamen elf mensen om het leven.

In de zomer in China vallen er vaker zware buien, maar nooit zo lang achtereen. Aangenomen wordt dat er een verband met klimaatverandering is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl