Nabestaanden bij de herdenking van de explosie van Beiroet
NOS Nieuws

Explosie in Beiroet herdacht, nog steeds onduidelijkheid over dodental

Drie jaar na de zware explosie in de haven van Beiroet zijn de pogingen om de verantwoordelijken te vervolgen vastgelopen en blijft het dodental moeilijk vast te stellen. Gevolg is dat veel Libanezen hun overheid minder dan ooit vertrouwen.

Vandaag precies drie jaar geleden kwamen 218 mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond. De ravage was enorm en veel huizen rond de haven werden verwoest. Later bleek dat er in het havengebied van Beiroet 2750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen, dat was ontploft na een brand in een loods.

Bij de herdenking liepen honderden mensen mee in een mars door de hoofdstad, nabestaanden met rozen en foto's van hun dierbaren bij zich. De namen van de slachtoffers werden voorgelezen en om 18.07 uur werd een moment stilte gehouden.

Over het aantal doden is nog steeds veel onduidelijkheid. Persbureau AP telt minstens 218 slachtoffers, de Libanese overheid spreekt van 191 doden. Een Libanese groep die opkomt voor slachtoffers en overlevenden, schat het dodental op 236.

Dat de cijfers zo uiteen lopen komt volgens de groep doordat de autoriteiten slachtoffers die geen Libanees zijn, niet meetellen. Daarnaast is de regering een maand na de explosie gestopt met tellen, waardoor zwaargewonden die later overleden niet zijn meegerekend. Daardoor komen die nabestaanden niet in aanmerking voor toekomstige compensatie.

Onderzoek

Rondom de herdenking wordt opnieuw opgeroepen tot internationaal onderzoek naar de verantwoordelijken, zoals de topambtenaren die toestonden dat er honderden tonnen ammoniumnitraat werden opgeslagen in de haven. Libanese en internationale organisaties, overlevenden en nabestaanden hebben de VN-Mensenrechtenraad hierom verzocht.

Na de ramp van 4 augustus 2020 viel de regering en sindsdien is het land politiek instabiel. Daarnaast is Libanon in een van de grootste economische crises ooit beland. Voor de wederopbouw hoeven de inwoners van Beiroet dan ook niet te rekenen op hulp van de overheid.

De explosie van drie jaar geleden, vanaf verschillende plekken gefilmd:

Enorme explosie Beiroet vanaf verschillende plekken gefilmd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl