NOS NieuwsAangepast

Politiemedewerkers Walcheren ontslagen vanwege grensoverschrijdend gedrag

Twee politiemedewerkers van het basisteam Walcheren zijn ontslagen vanwege grensoverschrijdend gedrag. Ook zijn twee medewerkers voorwaardelijk ontslagen en naar andere teams overgeplaatst. Twee andere medewerkers namen eerder zelf ontslag.

De leiding van de politie Zeeland-West Brabant kreeg begin februari 2022 meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag door collega's. Daarom werd een onderzoek ingesteld dat zich richtte op zes medewerkers die werkten in Walcheren.

Er kwam uit naar voren dat er verschillende misstanden waren geweest in een politiebureau van het basisteam Walcheren. Zo gingen medewerkers risicovol om met vuurwapens en gebruikten zij pepperspray en de wapenstok onrechtmatig.

'Onveilig en onprettig gevoeld'

Ook was er sprake van ongewenste omgangsvormen, seksueel grensoverschrijdend gedrag en ander grensoverschrijdend gedrag. Hierbij ging het onder andere om vrouwonvriendelijke en seksistische opmerkingen, en "ernstig overschrijdend gedrag". Ook werden racistische berichten in een Whatsapp-groep gewist.

De feiten zijn volgens de politie als individu gepleegd, en niet als groep. "Sommige misdragingen gelden daarom niet voor iedereen."

Alle gedragingen vonden plaats over een langere periode, blijkt uit het onderzoek. "Hierbij hebben medewerkers zich onveilig en onprettig gevoeld, waardoor het werkklimaat binnen het basisteam niet professioneel en onveilig was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl