De medewerkers mogen gedurende het onderzoek niet op politielocaties komen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Zes politiemedewerkers buiten functie gesteld na discriminerende uitingen

Zes politiemedewerkers mogen voorlopig hun functie niet uitoefenen vanwege uitspraken die zij in hun vrije tijd deden. De politie gaat er onderzoek naar doen, meldt de politiechef van Oost-Nederland. De medewerkers mogen gedurende het onderzoek niet op politielocaties komen.

Aanleiding voor het onderzoek zijn beelden die op sociale media zijn gedeeld. Daarop zijn politiemedewerkers te zien die vanuit een busje in Parijs "zich zeer ongepast uitspreken" over wat zij om zich heen zien, omschrijft de politie. De medewerkers hadden samen afgelopen vrijdag de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal bezocht.

In de video geven de inzittenden van het busje commentaar op mensen op een markt in de Franse hoofdstad. Op de beelden hoor je iemand zeggen: "er staat er eentje met een bomgordel". Ook wordt er geroepen: "wil je meer of minder? Minder! Minder!", schrijft Omroep Gelderland.

"Als politie zijn wij erg geschrokken van deze beelden en uitlatingen, want wij willen een politie zijn van én voor iedereen. Het gedrag van deze collega's, ook al waren ze in privétijd, past hier niet bij en is volstrekt onacceptabel", aldus politiechef Oost-Nederland Janny Knol.

Een woordvoerder wil niet zeggen welke functies de politiemedewerkers hebben. "We houden dit algemeen om het onderzoek de ruimte te geven", aldus de woordvoerder.

De politie Oost-Nederland heeft Gelderland en Overijssel als werkterrein. Een woordvoerder wil niet zeggen waar de zes precies vandaan komen.

Advertentie via Ster.nl