Alsemambrosia
NOS NieuwsAangepast

Offensief tegen exotische hooikoortsplant alsemambrosia: 'Haal hem uit je tuin'

Het is een gevreesde plant voor hooikoortspatiënten: de alsemambrosia. Vijf instellingen roepen op de planten uit tuinen weg te halen voordat ze de komende weken gaan bloeien.

Alsemambrosia is een exotische plant die waarschijnlijk via vogelvoer in Nederland terecht is gekomen. De plant gaat deze maand bloeien en verspreidt dan grote hoeveelheden pollen die ernstige klachten kunnen veroorzaken bij de groep hooikoortspatiënten die voor die specifieke soort pollen allergisch is. Dat zijn best veel mensen, zegt bioloog Maurice Martens van Pollennieuws/Flora van Nederland. Alsemambrosia valt onder de kruidenpollenallergieën, en daar hebben zo'n 1 miljoen mensen in ons land in meer of mindere mate last van.

Tegenwoordig geldt een verbod op zaden van alsemambrosia in vogelvoer. Maar de zaden kunnen wel veertig jaar kiemkrachtig blijven, zodat de plant soms toch nog opkomt in de tuin.

Pollennieuws/Flora van Nederland is een van de organisaties die mensen oproepen op zoek te gaan naar de exoot in hun tuin, samen met de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het Leids Universitair Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en kennisorganisatie FLORON.

In deze video zie je hoe pollen worden gemeten en wat mensen met hooikoorts daaraan hebben:

Hoe je pollen meet en waarom dat belangrijk is

"Dit komt sinds een jaar of dertien ieder jaar weer terug rond deze tijd", weet Martens. "De plant komt in Nederland nog niet zo heel veel voor, maar hij is wel over het hele land verspreid. En wáár hij staat, zorgt-ie voor problemen." Omdat de alsemambrosia tot in oktober blijft bloeien, wordt het hooikoortsseizoen met zeker twee maanden verlengd.

De overheid moet ervoor zorgen dat de alsemambrosia uit openbare gebieden geweerd wordt, maar particuliere tuinbezitters moeten zelf op zoek. In 2022 bleek dat 60 procent van de honderden meldingen uit particuliere tuinen kwam, waar beheerders van openbaar groen dus niets aan kunnen doen.

"Vandaar dat we dit jaar die oproep doen. Mensen hebben vaak moeite de plant te herkennen. De bladeren lijken op die van andere planten die wel van oudsher in ons land voorkomen."

Wie de alsemambrosia uit zijn tuin wil weghalen, kan beter handschoenen aandoen, want de soort kan ook huidklachten veroorzaken. Als de plant al bloeit, is het verder aan te raden om een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen, zegt de NVWA.

Eenmaal uitgetrokken planten mogen niet in de gft-bak, waarschuwen de organisaties. "Ze moeten niet bij het tuinafval, maar bij het restafval", zegt Martens. "Je moet die plant echt stevig aanpakken. Anders blijft hij verder woekeren."

Op deze vier foto's zijn de plant, bloemen en vruchten goed te herkennen:

 • Meneerke Bloem / creative commons
  De plant wordt tussen 20 en 100 centimeter hoog
 • Meneerke Bloem / creative commons
  De vrouwelijke bloem van de Alsemambrosia
 • Meneerke Bloem / creative commons
  De mannelijke bloem van de Alsemambrosia
 • Stefan lefnaer / creative commons
  De vruchten van de Alsemambrosia zijn ongeveer 3 millimeter lang

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl