Een Frans luchtmachttoestel op de luchthaven van Niamey, de hoofdstad van Niger
NOS NieuwsAangepast

Eerste Franse evacuatievlucht uit Niger aangekomen in Parijs

Frankrijk is begonnen met de evacuatie van Franse staatsburgers uit Niger. De eerste vlucht met 262 passagiers aan boord is geland in Parijs. Er staan nog twee evacuatievluchten gepland.

Meerdere Europese landen gaan de eigen staatsburgers evacueren uit Niger. Sinds de machtsgreep van de junta afgelopen woensdag is het luchtruim gesloten, waardoor buitenlanders moeilijk kunnen wegkomen. Daarnaast roept ook een plaatselijke protestbeweging op om buitenlanders te verhinderen het land te verlaten tot alle buitenlandse troepen zijn vertrokken.

Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken verbleven er zo'n 1200 Fransen in Niger, een voormalige kolonie van Frankrijk. De helft van hen was al met vakantie buiten Niger.

De Fransen in Niger hebben een e-mail gekregen van de ambassade in Niamey met daarin uitleg over hun evacuatie. Frankrijk heeft aangeboden ook andere Europese staatsburgers te repatriëren. Duitsers in Niger is gevraagd gebruik te maken van de Franse evacuatievluchten.

Ook Italië en Spanje en hebben hun staatsburgers aangeboden repatriëringsvluchten uit te voeren. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken wilde om veiligheidsredenen geen details geven over de precieze aanpak. Er zouden zeker 70 Spanjaarden uit Niger gehaald worden.

Nederland

Het is nog niet bekend of Nederland inwoners terughaalt of gebruikmaakt van het aanbod van de Fransen. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in nauw contact met Frankrijk en andere internationale partners over evacuatiemogelijkheden", schrijft demissionair minister Hoekstra in een Kamerbrief. Op dit moment heeft de Nederlandse ambassade in het land contact met zo'n 25 Nederlanders.

Nederlanders in Niger krijgen het advies om binnen te blijven. Het reisadvies voor Niger is inmiddels ook naar rood.

Franse vlaggen verbrand

Vorige week pleegde het leger van Niger de coup, waarbij president Bazoum werd afgezet en gegijzeld. Daarna nam het anti-Franse sentiment de overhand en volgde zondag een grootschalig protest bij de Franse ambassade.

Daarbij werden Franse vlaggen in brand gestoken, maar werd ook gezwaaid met de Russische vlag. De menigte scandeerde daarbij de naam van de Russische president Poetin. De Franse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het protest "alle gebruikelijke ingrediënten van destabilisatie door Rusland" bevat.

Wagner-leider Prigozjin verwelkomde de staatsgreep in Niger en bood aan zijn troepen in te zetten om de orde te herstellen. Huurlingen van Wagner zijn actief in buurlanden van Niger.

De omringende landen van de Ecowas, een samenwerkingsverband van Afrikaanse landen, hebben al gedreigd met militair ingrijpen als de coup niet snel wordt teruggedraaid. De militaire regimes van naburige landen als Mali, Guinee en Burkina Faso hebben op hun beurt de steun uitgesproken voor de coupplegers in Niger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl