Leiders West-Afrika dreigen coupplegers Niger met militair ingrijpen
West-Afrikaanse landen dreigen met geweld tegen de militairen die de macht hebben gegrepen in Niger. De Ecowas, een West-Afrikaans samenwerkingsverband, noemt militair ingrijpen een legitieme optie als de coup niet binnen zes dagen wordt teruggedraaid.
Het ultimatum is de uitkomst van een Ecowas-top in Nigeria. Ecowas riep centrale banken van West-Afrikaanse landen op om de bezittingen van militairen en bedrijven die betrokken zijn bij de staatsgreep te bevriezen. De leiders van de landen kondigden ook aan dat per direct een no-flyzone is ingesteld boven Niger voor alle commerciële vluchten. Ook worden de grenzen van het land gesloten en worden financiële sancties opgelegd aan de coupplegers.
Net als de VN, de EU, de VS en de Afrikaanse Unie eist Ecowas, waar Niger ook lid van is, dat de afgezette president Mohamed Bazoum direct wordt vrijgelaten en opnieuw aan de macht komt. Hij wordt sinds woensdag vastgehouden. Generaal Abdourahamane Tiani heeft zichzelf uitgeroepen tot de leider van het land. Hij stelt dat de coup nodig was om de veiligheid van de inwoners te waarborgen.
Franse ambassade belaagd
Duizenden voorstanders van de coup voerden vandaag actie in de Nigerese hoofdstad Niamey. Volgens internationale persbureaus is daarbij de ambassade van voormalige kolonisator Frankrijk aangevallen. Het leger heeft de demonstranten voor de ambassade uiteengejaagd.
De demonstranten bekogelden de Franse ambassade en stichtten er brand:
Onder meer een deur in het pand was in brand gestoken. Ook is op foto's te zien dat borden van de ambassade worden afgerukt en dat mensen erop stampen. "We zijn hier om onze onvrede over de Franse bemoeienis met Niger te uiten", wordt een demonstrant geciteerd door persbureau Reuters.
Russische vlaggen
De aanwezigen zwaaiden met Russische vlaggen en scandeerden de naam van de Russische president Poetin. Wagner-baas Prigozjin noemde de staatsgreep goed nieuws en heeft zijn samenwerking aangeboden. De Russische huurlingengroep is in de regio in meerdere landen actief, zoals in Nigers buurland Mali. Het is nog onduidelijk in hoeverre het leger van Niger wil samenwerken met de Russen.
De Franse autoriteiten hebben de bestorming van de ambassade in Niamey veroordeeld. "President Macron zal geen enkel aanval tolereren", staat in een verklaring. Macron heeft overleg gehad met zowel de gegijzelde Bazoum als ex-president Mahamadou Issoufou. Beide Nigerese leiders roepen op tot kalmte en eerlijke verkiezingen.