Alex S. voor de rechter op een rechtbanktekening
NOS NieuwsAangepast

Man die 'Middel X' voor zelfdoding leverde in hoger beroep tegen celstraf

Alex S. gaat in hoger beroep tegen de straf die hij onder meer kreeg voor het leveren van het zogenoemde 'Middel X', dat gebruikt wordt bij zelfdoding. Dat bevestigt zijn advocaat na een bericht van RTL Nieuws.

S. kreeg twee weken geleden 3,5 jaar cel opgelegd, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk, vanwege zijn hulp bij de zelfdoding van tien mensen. De rechter vond het toen bewezen dat S. drie jaar lang het zelfdodingsmiddel had verkocht.

Mensen kregen het middel per post als ze 45 euro naar S. over hadden gemaakt. Hij stuurde zijn klanten bijna vier keer de dodelijke hoeveelheid, samen met een antibraakmiddel en een handleiding hoe het moest worden gebruikt.

Mogelijk heeft S. het middel aan honderden mensen verkocht. Tien van hen stierven na gebruik ervan. Volgens de wet mag alleen een arts helpen bij levensbeëindiging en daarvoor moet aan een reeks voorwaarden worden voldaan. Zo moet onder meer sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Het Openbaar Ministerie had vier jaar celstraf geëist. De straf viel uiteindelijk lager uit omdat S. verminderd toerekeningsvatbaar is en het langdurige proces volgens de rechter een grote impact had op het leven van S.

Ook werd hij volgens de rechter gebruikt door Coöperatie Laatste Wil, waar S. lid van is. Die organisatie wil dat de regels voor hulp bij zelfdoding worden versoepeld. In een reactie zei de coöperatie dat die niet instaat voor het handelen van de leden, maar wel vindt dat de wet aangepast moet worden zodat "mensen hun eigen keuze kunnen maken".

S. was geschrokken van de 3,5 jaar cel die de rechter hem alsnog oplegde. Zonder in detail te treden zegt zijn advocaat dat er onvoldoende naar de specifieke situatie van S. is gekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl