Migranten uit sub-Sahara-Afrika die zeggen te zijn achtergelaten in de woestijn door Tunesische autoriteiten
NOS Nieuws

Tunesiëdeal: België noemt achterlaten van migranten in woestijn ‘onaanvaardbaar'

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie vraagt de Europese Commissie om het "respect voor de mensenrechten nauwlettend in de gaten te houden" bij het uitvoeren van de EU-Tunesiëdeal. Dat doet ze naar aanleiding van beelden van migranten die in de Tunesische woestijn zijn achtergelaten, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Op die beelden zijn een overleden vrouw en dochter uit Ivoorkust te zien. "De beelden van migranten die worden achtergelaten in de woestijn zijn verschrikkelijk", zegt staatssecretaris Nicole De Moor. "Het is onaanvaardbaar dat zoiets gebeurt en de EU moet dat duidelijk maken aan Tunesië."

Dit zijn beelden die de afgelopen dagen online zijn verschenen, van migranten in de woestijn tussen Libië en Tunesië. Let op, de beelden zijn schokkend:

Beelden van achtergelaten migranten in woestijn

Ruim twee weken geleden sloot de Europese Unie een migratiedeal met Tunesië. In ruil voor financiële steun moet het Noord-Afrikaanse land de grenzen beter bewaken en mensensmokkel aanpakken. Er gaat ruim 100 miljoen euro naartoe.

Mensenrechtenorganisaties waren meteen vernietigend in hun oordeel, omdat ze de Tunesische president als een dictator zien en de EU zo mensenrechtenschendingen zou financieren. Demissionair premier Rutte zei dat gecontroleerd gaat worden of Tunesië mensenrechten schendt in de uitvoering van de migratiedeal.

Voor staatssecretaris De Moor is het opschorten van de deal geen optie. Volgens haar zou de situatie van Tunesiërs en de vele migranten in Tunesië "zeker niet verbeteren".

Ook vlak voordat de deal werd gesloten, was bekend dat de Tunesische autoriteiten honderden zwarte migranten hadden achtergelaten in de grensstrook tussen Tunesië en Libië. In Tunesië zijn veel migranten uit sub-Sahara-Afrika die naar Europa willen. De spanningen tussen Tunesiërs en Afrikaanse migranten liepen de laatste tijd flink op.

Begin juli vertelden migranten aan meerdere internationale media dat de politie honderden migranten onder dwang van de havenstad Sfax naar een verlaten gebied bij de Libische grens had gebracht. In de grensstreek met Libië zijn de afgelopen weken tientallen mensen om het leven gekomen door tekort aan water en voedsel.

Ruim 1200 migranten uit sub-Sahara-Afrika werden uit Tunesië verdreven naar de grenzen met Libië en Algerije, zei een Tunesische parlementariër begin juli. Afgelopen week zei het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken dat de lichamen van vijf Afrikaanse migranten bij de Tunesische grens waren gevonden, meldde persbureau AFP.

De Europese ombudsman gaat na de zomer onderzoeken of de Commissie de belofte van het respecteren van mensenrechten waarmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl