NOS Voetbal

Liverpool benoemt Van Dijk tot aanvoerder, als tweede niet-Brit of -Ier in historie

Virgil van Dijk is de nieuwe aanvoerder van Liverpool. De verdediger neemt de band over van de naar Saudi-Arabië vertrokken Jordan Henderson.

De 32-jarige Van Dijk is pas de tweede aanvoerder in de 131-jarige clubhistorie van Liverpool die niet uit Groot-Brittannië of Ierland afkomstig is. De Fin Sami Hyypiä was tussen 2001 en 2003 de eerste.

"Natuurlijk ben ik al aanvoerder van het Nederlands elftal. Dat is al een grote eer. Dat ik nu ook de aanvoerdersband bij Liverpool mag dragen, is iets dat ik op dit moment niet kan beschrijven", zegt Van Dijk, die met zijn club in Singapore verblijft voor een trainingskamp.

"Ik ben heel trots. Ook voor mijn vrouw en kinderen is dit een groot moment", aldus de centrale verdediger, die sinds zijn komst in 2018 al 222 wedstrijden voor de Engelse topclub speelde.

Oud-Willem II'er Sami Hyypia was de eerste aanvoerder van Liverpool uit het Europese vasteland

Trainer Jürgen Klopp heeft rechtsback Trent Alexander-Arnold als reserve-aanvoerder aangewezen. Vorig seizoen was Van Dijk nog reservecaptain achter Henderson.

Teleurstellend seizoen

Van Dijk won met Liverpool zeven prijzen, waaronder de Champions League en de Engelse titel. Maar afgelopen seizoen verliep met een vijfde plaats in de Premier League behoorlijk teleurstellend, vindt ook Van Dijk.

"Maar het seizoenslot was niet slecht. Al hebben we uiteindelijk niets bereikt en dat is erg teleurstellend", zegt Van Dijk. "Tijdens de korte zomerpauze kijk je terug op het seizoen, als ploeg en individueel. Dat doet veel pijn. Als mens heb je je trots, je hebt het gevoel dat het een stuk beter had gekund."

Kans op revanche krijgt Liverpool vanaf 13 augustus, dan begint het nieuwe seizoen met een uitwedstrijd tegen Chelsea. De ploeg van Van Dijk en spits Cody Gakpo heeft zich deze zomer versterkt met middenvelders Dominik Szoboszlai (70 miljoen euro) en Alexis MacAllister (42 miljoen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl