NOS Voetbal

In de Oostenrijke rust brengt zelfs Liverpool het hoofd van Van de Ven niet op hol

  • Thierry Boon

    verslaggever Jong Oranje in Oostenrijk

  • Thierry Boon

    verslaggever Jong Oranje in Oostenrijk

Jong Oranje vol zelfvertrouwen naar EK: 'We hebben veel kwaliteit'

Stegersbach. Een plaatsje in de heuvels, helemaal in het zuidoosten van Oostenrijk, dicht bij de Hongaarse grens. Het is er rustig, doodstil eigenlijk. Pensionado's genieten van het thermenbad of slaan een balletje op de golfbaan, terwijl de krekels het omgevingsgeluid domineren.

Onderaan het dorp ligt het hoofdveld van amateurclub SV Stegersbach er prachtig bij. Veel te mooi eigenlijk, zo midden juni. Zeker voor een vijfdeklasser. De oranje boarding verraadt waarom. Hier belegt Jong Oranje haar trainingskamp, de voorbereiding op het EK in Georgië en Roemenië.

"Het ligt op de route richting Tbilisi", verklaart bondscoach Erwin van de Looi de keuze voor het Oostenrijkse dorp. "Normaal gesproken is het hier ook wat warmer, net als in Georgië. Daar wilden we alvast aan wennen. Verder zijn de omstandigheden hier perfect."

Veel tijd is er niet. Jong Oranje kwam vorige week zondag bijeen in Zeist, vertrok de maandag erop naar Stegersbach en vliegt zes dagen later alweer naar Tbilisi, waar woensdag het EK begint met de groepswedstrijd tegen Jong België.

"Het is gelukkig allemaal heel relaxed hier", vindt Micky van de Ven, een van de aanvoerders van Jong Oranje. "In de ochtend doen we een goede, intensieve training en daarna kun je hier goed werken aan je herstel", vertelt de verdediger vanaf het buitenterras in het hotel.

Spectaculaire ontwikkeling

Hij viel op in het oefenduel van woensdag (0-0) tegen de leeftijdsgenoten van Japan. Niemand kwam langs Van de Ven, die letterlijk en figuurlijk is gegroeid afgelopen seizoen bij VfL Wolfsburg, waar hij werd gekozen tot speler van het jaar. Na twee jaar lijkt hij de Duitse club al ontgroeid.

"Zijn ontwikkeling is wel spectaculair", meent ook Van de Looi. "Van de Ven is bij het grote publiek minder bekend, omdat hij voor Wolfsburg bij FC Volendam in de eerste divisie speelde."

Micky van de Ven (links) in actie tijdens het oefenduel met Japan in Oostenrijk

"Hij is een beetje vergelijkbaar met Sven Botman, die ook al vroeg naar het buitenland ging en zich daar heeft doorontwikkeld. Micky heeft veel facetten van een moderne verdediger. Hij is snel, sterk en kan goed voetballen."

Dat is ook opgevallen in Engeland. Liverpool zou geïnteresseerd zijn. "Zulke berichten zijn natuurlijk alleen maar positief", geeft Van de Ven toe. "Dan weet je dat je jaar niet onopgevallen is gebleven."

De 22-jarige Noord-Hollander blijft er, zoals hij is, rustig onder. "Natuurlijk is spelen in de Premier League ook voor mij een droom. Maar ik ben nog niet dicht bij een transfer. Ik focus me nu op het EK en zie daarna wel wat er gaat gebeuren."

NOS Sport krijgt tijdens het EK een exclusief kijkje achter de schermen. Volg het in de Youtube-serie 'Jong Oranje, klas van '23'. In de eerste aflevering leren we Quilindschy Hartman, Bart Verbruggen en Brian Brobbey beter kennen aan de hand van jeugdfoto's:

Van de Ven is vanzelfsprekend niet de enige bij Jong Oranje aan wie al voor het EK getrokken wordt. Gaat Ryan Gravenberch nog een jaar op de bank bij Bayern München zitten? Keert aanvaller Crysencio Summerville terug naar Nederland? En waar ligt de toekomst van doelman Bart Verbruggen?

Contact met zaakwaarnemers

"Het is een utopie om te stellen dat niemand hier contact heeft met zijn zaakwaarnemer", stelt Van de Looi. "Dat gaat natuurlijk niet. Dat zal in elke ploeg, bij elk land zo zijn. Overal heb je spelers voor wie interesse is. Maar de jongens weten echt wel waarvoor ze hier zijn."

Elkaar klaarstomen voor het EK dus. In Georgië is het straks twee uur later dan in Nederland. Om alvast aan dat ritme te wennen gaan de spelers in Oostenrijk al op tijd naar bed, om er vervolgens weer vroeg uit te kruipen. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Bondscoach Erwin van de Looi tijdens het oefenduel met Japan

Op papier heeft Jong Oranje een prima selectie. Maar op papier heeft Jong Oranje ook een loodzware groep. Met België en Portugal als twee toplanden en Georgië als gastland. En er kunnen maar twee ploegen door.

De grote vraag is: hoe goed is dit Jong Oranje nu echt? "Zeg jij het maar", reageert Van de Looi. "Eigenlijk moeten we dat nog laten zien. We zijn in de kwalificatie en oefenduels ongeslagen gebleven. Alleen was dat natuurlijk niet van het niveau van op het EK."

'Anders ga je ten onder'

"Mijn toernooi is pas geslaagd als we met de beker staan", zegt Van de Ven vol bravoure. "We hebben veel individuele kwaliteit, maar willen ook allemaal voor elkaar werken. Dat heb je nodig, anders ga je ten onder."

Bekijk hieronder aflevering twee van 'Jong Oranje, klas van '23', waarbij we meekijken tijdens een fotoshoot met de spelers:

Vanzelfsprekend streeft Jong Oranje het hoogste na: de Europese titel. "Maar dat willen België, Portugal en landen als Italië, Spanje en Duitsland ook. Er zullen dus uiteindelijk een stuk of zeven landen teleurgesteld zijn", concludeert Van de Looi.

"Wij moeten gewoon kunnen zeggen dat we er alles aan hebben gedaan. Als we dan geklopt worden, dan wel op een waardige manier. Met aanvallend voetbal, niet naïef en met een goede energie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl