NOS Sport

Nieuwe koers NOC*NSF? Niet voor roeister Florijn: 'Het doel is goud'

Medailles of een mooi verhaal? 'Het doel is goud'

"Als je laatste wordt kan je wel een goed verhaal hebben, maar komt dat verhaal denk ik wel iets minder goed over dan wanneer je een goede prestatie hebt geleverd."

Roeister Karolien Florijn reageert hiermee op het feit dat de zogeheten 'toptienambitie', het verwezenlijken van een plek bij de beste tien landen van de wereld, niet langer het ultieme streven van NOC*NSF. "Het gaat straks om de verhalen, niet om de medailles", aldus chef de mission Pieter van den Hoogenband.

"Ik denk dat het een combinatie is: het plezier overbrengen in combinatie met prestaties. Dat is uiteindelijk waarom mensen naar je kijken, omdat je bij de besten van de wereld komt", vindt de wereld- en Europees kampioene.

Bondscoach Eelco Meenhorst is het met haar eens: "Alles is bij ons gericht op maximale prestaties leveren. Ik denk dat het en-en is en dat dit ook wordt bedoeld. Dat je naast het nastreven van een maximale prestatie - want dat is waar topsport om gaat - ook een inspiratie bent voor anderen."

Karolien Florijn

De reden van de subtiele koerswijziging heeft alles te maken met de verhalen over een onveilig sportklimaat. In diverse takken van sport bleek bij de wedren naar onvergankelijke olympische roem sprake te zijn van grensoverschrijdend gedrag. Landelijk werd een onderzoek aangekondigd waarin de cultuur en grenzen van topsport nader moesten worden bekeken.

Florijn kan zich daar wel in vinden: sporters moeten zich veilig voelen om te kunnen presteren. "Het kan hand in hand gaan. Maar selecties horen ook bij sport, sport is ook hard. Natuurlijk moet dat in een veilige setting gebeuren."

Stel dat ze na de skiff-finale in Parijs vierde wordt, maar wel met een mooi verhaal, zou ze daar blij mee zijn? Nee, is het resolute antwoord. "Het doel is goud...'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl