Viktor Gaddefors (Donar) baalt
NOS Sport

Basketbalclub Donar vraagt faillissement aan: 'Gitzwarte dag'

Basketbalclub Donar heeft vanmorgen faillissement aangevraagd. Het is de Groningse club de afgelopen dagen niet gelukt om dit te voorkomen. Donar werd zeven keer landskampioen en won zeven keer de nationale beker. Of er een doorstart kan worden gemaakt, is nog niet bekend. De club speekt van een "gitzwarte dag".

De toekomst van Donar hing de afgelopen weken al aan een zijden draadje. Behalve de schuld van 1,75 miljoen euro heeft de basketbalclub een negatief eigen vermogen van 1,3 miljoen dat de afgelopen drie seizoenen is ontstaan. "Met nog een naheffing van de fiscus en 160.000 euro voor volgend seizoen dat al is opgebruikt, komt de schuldenlast uit boven de twee miljoen", zei oud-bankier Jakob Klompien die de club doorlichtte eerder tegen RTV Noord.

Om te overleven had de club investeerders nodig, die vijf à zes ton moesten inbrengen, aldus Klompien. De club deed ook een beroep op supporters om een crowdfundingsactie te beginnen. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven door investeerders en supporters. Binnen een mum van tijd was er 700.000 euro ingezameld.

Donar hoopte met dat bedrag de schuldeisers tegemoet te komen. Maar de Belastingdienst is niet akkoord gegaan met het voorgestelde crediteurenakkoord, waarin schuldeisers twintig procent uitgekeerd krijgen van het bedrag dat Donar nog moet betalen.

Klompien noemt de opstelling van de Belastingdienst "heel onverwacht".

Dat is het voor de Belastingdienst niet. "Topclub of niet, het maken en oplossen van schulden wordt gelijk behandeld", aldus een woordvoerder.

De woordvoerder zegt niet in te kunnen gaan op de specifieke fiscale details van de casus. "Wel kan ik zeggen dat de uitspraken over de naheffing niet kloppen. We hebben gezocht naar oplossingen, maar die waren er niet." De dienst noemt het "jammer" dat dit de uitkomst is voor Donar.

Doorstart?

Als de club geen doorstart kan maken, is dat een verlies voor Groningen en het basketballandschap in Nederland, aldus Klompien. Er wordt dan ook alles op alles gezet om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over een eventuele doorstart. "De tijd dringt, de kans is klein en het nieuwe seizoen staat voor de deur."

In mei plaatsten de Groningers zich nog verrassend genoeg ten koste van Den Bosch in de finale om het landskampioenschap. Een ongelooflijke boost voor de club. Maar net als bij de strijd om het faillissement te voorkomen, werd ook de strijd om de titel op het nippertje verloren. Die werd uiteindelijk opgeëist door ZZ Leiden, dat Donar in het beslissende vijfde play-offduel met 82-81 versloeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl