Agenten gisteravond op de Coolsingel, waar het festival werd gehouden
NOS Nieuws

Zomercarnaval noemt geweld triest, coalitie wil opheldering

De organisatie van het Zomercarnaval in Rotterdam baalt van de geweldsincidenten, waaronder twee schietpartijen, gisteren in het centrum van de stad. "Het is triest dat dit is gebeurd", zegt Karel Willems, voorzitter van Stichting Zomercarnaval Nederland. Volgens de organisatoren is het tweedaagse festival verder goed verlopen. Maar vanuit het stadsbestuur en de lokale politiek klinkt forse kritiek.

Locoburgemeester Tim Versnel noemt de incidenten onacceptabel. Coalitiepartijen VVD en Leefbaar Rotterdam stellen dat geweld een terugkerend probleem is tijdens het Zomercarnaval en eisen opheldering.

28 arrestaties

Tijdens het festival werden in totaal 28 mensen gearresteerd, zo werd vandaag bekendgemaakt. Een aanhouding was vrijdagavond, de rest zaterdagavond. De politie meldt dat er twee wapens in beslag zijn genomen.

Het overgrote deel van de 28 arrestaties was vanwege openbare dronkenschap of het niet laten zien van een identiteitsbewijs. Een 15-jarige Rotterdammer werd opgepakt nadat hij een mes op zak bleek te hebben. Hij was gefouilleerd omdat hij betrokken was bij een vechtpartij.

Op vrijdagavond werd een man aangehouden omdat hij volgens de politie een beveiliger had geslagen. Daarvoor was hij over een hek geklommen tijdens de zogenoemde lightning parade.

Meerdere schietpartijen

Het Zomercarnaval werd overschaduwd door schietincidenten. In de middag was op de Coolsingel het eerste schietincident, volgens de politie buiten de stoet van het Zomercarnaval. Niemand raakte gewond. Rond 20.45 uur was er een tweede schietpartij, eveneens op de Coolsingel. Daarop werd het Zomercarnaval-programma stilgelegd.

Een gewapende man schoot een andere man neer. Agenten openden daarop het vuur op de verdachte, die daarbij ook gewond raakte. Behalve het slachtoffer en de verdachte werd ook nog een derde man gearresteerd.

Een vrouw die wegrende van de schietpartij raakte ook gewond. Het is onduidelijk hoe het nu gaat met alle gewonden.

Bekijk hier videobeelden van de nasleep van de tweede schietpartij:

Tweede schietincident op Coolsingel, Zomercarnaval stilgelegd

Omstreeks 22.45 uur was er op een andere plek in de binnenstad, de Witte de Withstraat, een steekpartij. Een 29-jarige Rotterdammer raakte daarbij gewond, hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Het is volgens de politie onduidelijk of dit incident iets te maken had met het carnavalsfeest.

"We leven mee met alle bezoekers die hiervan getuigen moesten zijn", laten Rotterdam Unlimited Zomercarnaval en Stichting Zomercarnaval Nederland in een gezamenlijke verklaring weten over alle incidenten.

'Veel mensen bij elkaar'

Volgens stichtingsvoorzitter Willems zijn geweldsincidenten als gisteravond schering en inslag in Rotterdam. Hij betreurt dat is het gebeurd tijdens het festival, maar benadrukt dat er honderdduizenden mensen op afkomen. "Het heeft meer te maken met dat er veel mensen bij elkaar zijn." In combinatie met drank- en drugsgebruik zijn problemen volgens hem haast onvermijdelijk.

Overigens was de algehele sfeer op het tweedaagse feest goed volgens de organisatoren. "De organisatie kijkt met trots terug op een mooie en zonnige Straatparade", wordt gemeld in de verklaring.

Bekijk hier beelden van het feest, waar mensen gevraagd werd naar het vooraf uitgevaardigde 'bubblingverbod':

Bezoekers Zomercarnaval: 'Discussie over dansen is kinderachtig'

Een leuk evenement met een bittere nasmaak, schrijft de VVD in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens de partij passen de schietincidenten binnen een patroon van geweldsincidenten "die jaar op jaar plaatsvinden met Zomercarnaval". De VVD wil dat het aantal incidenten wordt vergeleken met de voorgaande edities.

Vorig jaar werden zo'n veertig bezoekers opgepakt, schreef regionale omroep Rijnmond destijds. De meeste aanhoudingen waren destijds preventief. De twee jaren ervoor was het feest afgeblazen vanwege de coronapandemie.

Roep om verbod

Leefbaar Rotterdam stelt dat het feest "elk jaar eindigt in kogels". De partij, die samen met de VVD in het gemeentebestuur zit, roept op sociale media op tot een verbod op het Zomercarnaval.

Willems spreekt tegen dat er elk jaar schietincidenten zijn. "Ik kan garanderen dat het niet zo is." Tijdens de vorige editie was er volgens de stichtingsvoorzitter een incident in een kroeg in de binnenstad, "maar dat staat helemaal buiten het parcours van de optocht".

Het stadsbestuur wil allereerst duidelijkheid over de incidenten van afgelopen editie. Locoburgemeester Tim Versnel zegt in een reactie tegen persbureau ANP dat het eerst aan de politie is om onderzoek te doen. "Dat moet nu eerst goed gebeuren. Vragen over de toekomst zijn begrijpelijk, maar komen daarna."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl