King en Queen van het Zomercarnaval 2023
NOS Nieuws

King en Queen Zomercarnaval gaan voorop in ‘feest van vrolijkheid en verbinding’

Wie vandaag het centrum van Rotterdam bezoekt kan er niet omheen, de straatparade van het Zomercarnaval tovert de stad om in een tropisch muziek- en dansspektakel. De optocht van ruim 25 carnavalsgroepen met praalwagens en zo'n 2500 dansers in kleurrijke kostuums trekt jaarlijks honderdduizenden mensen.

Achter de schermen is er maandenlang - en vaak tot diep in de nacht - gewerkt aan de voorbereidingen: het naaien van de kostuums, het optuigen van de praalwagens, de choreografie en de muziek. Alles is met zorg gekozen en gemaakt en er is uitgebreid geoefend.

Het Zomercarnaval heeft al sinds het begin van het evenement in de jaren 80 een Queen, die elk jaar door een jury wordt gekozen. Sinds vorig jaar is daar ook een King bijgekomen. Dit jaar valt de eer te beurt aan Orwin Gomes en Sharicia Hasham. Tijdens de Royal Elections, eerder deze maand, zijn zij tot King en Queen gekozen voor het Zomercarnaval 2023. Als ambassadeurs van het feest gaan zij voorop in de parade, die om 13.00 uur begint op de Blaak.

Volgens jurylid Kimberley Marlin moeten de King en Queen het carnaval samen kunnen dragen en iedereen zich welkom laten voelen. "We letten tijdens de verkiezing op persoonlijkheid, het wow-effect en de echte carnavalsspirit."

'Carnavalista's'

Gomes en Hasham beschouwen zichzelf als echte 'carnavalista's'. Ze zijn beiden opgegroeid met het carnaval op Aruba en hun enthousiasme willen ze uitdragen tijdens de straatparade. Hasham kwam twee jaar geleden als student naar Nederland en ze werkt daarnaast met Oekraïense vluchtelingen. "In het dagelijks leven ben ik heel rustig", zegt Hasham. "Maar het carnaval is alles voor mij, het is mijn leven. Dan wil ik de hele dag dansen."

Gomes, die in het dagelijks leven danser, docent en model is, zal als King de Arubaanse cultuur uitdragen en wil mensen samenbrengen. "Ik wil het publiek laten genieten van de vrolijkheid, de warmte en de verbinding die bij het carnaval hoort."

Bekijk de video over Sharicia Hasham, die vertelt over haar werk met vluchtelingen en hoe ze haar rol als Queen ziet:

Sharicia is de Queen van het Zomercarnaval

Hoewel de King en Queen dit jaar dus beiden afkomstig zijn uit Aruba, is het zomercarnaval al lang geen puur Caribisch feest meer. Het evenement begon als Antilliaans carnaval in Utrecht, in 1982 en 1983. Daarna verhuisde het Zomercarnaval naar Rotterdam en groeide uit tot een multiculturele gebeurtenis waar inmiddels groepen met zo'n 25 verschillende culturele achtergronden aan meedoen.

Alle groepen dingen mee naar de prijs voor beste carnavalsgroep van 2023. En daarvoor telt vooral de uitstraling, vindt jurylid Kimberley Marlin. "Alles van hoofd tot teen moet kloppen qua afwerking. Maar ik vind het vooral belangrijk dat de deelnemers er zin in hebben, ze moeten lekker in de groep zitten en een aanstekelijk enthousiasme hebben. Ook als jurylid moet ik meegetrokken worden in hun sfeer."

De parade eindigt rond 19.00 uur op de Coolsingel, maar dan is het feest nog niet voorbij. Tot laat in de avond kan er bij diverse podia worden gedanst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl