Beelden van de Fremantle Highway, vandaag gemaakt door een kustwachtvliegtuig
NOS Nieuws••Aangepast

Verslepen vrachtschip bij Waddeneilanden nu niet mogelijk door wind

Het is nu niet mogelijk om het vrachtschip bij de Waddeneilanden, de Fremantle Highway, te verslepen. Bij de huidige zuidwestenwind zou de sleepboot tijdens het verplaatsen volgens Rijkswaterstaat continu in de rook liggen.

"Dan is dat niet zonder risico's en de veiligheid en de gezondheid van de bemanning staat altijd voorop", schrijft Rijkswaterstaat in een liveblog. Ook de komende dagen komt de wind uit het zuidwesten. Daardoor duurt het vermoedelijk nog enkele dagen voordat de operatie van start kan gaan.

Wel is er vandaag een tweede noodsleepverbinding aangelegd bij de achterzijde van het vrachtschip, dat nu ten noorden van Terschelling ligt. Het plan is dat het schip wordt versleept naar een veiligere, tijdelijke locatie, zo'n 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.

Het vaartuig ligt dan op grotere afstand van het scheepvaartverkeer. Ook is het dan beter beschut als het weer verslechtert. De operatie gaat waarschijnlijk zo'n 12 tot 14 uur duren.

Een vliegtuig van de Kustwacht maakte vandaag nieuwe beelden van het schip:

Vrachtschip bij Waddeneilanden mogelijk spoedig versleept

Het moment van verplaatsen is volgens Rijkswaterstaat onder meer afhankelijk van de rookontwikkeling, de weersverwachtingen, het getij en de stroming.

'Houden hart vast'

Zodra de operatie van start gaat, wordt de stabiliteit van het schip "continu gemonitord", schrijft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Verder zal het oliebestrijdingsschip Arca worden ingezet en de Kustwacht zal de scheepvaart begeleiden.

Volgens Harbers gaat het om "een uitdagende opgave". Toch worden er "geen directe gevolgen voor de Waddeneilanden, haar bewoners en de natuur verwacht". De burgemeester van Schiermonnikoog zegt op Twitter "vinger aan de pols" en "ons hart vast" te houden.

Als de Fremantle Highway op de nieuwe, tijdelijke locatie ligt, is het de bedoeling dat het schip daarna naar een "nader te bepalen haven" wordt versleept, schrijft Harbers. Dat is pas mogelijk als de situatie aan boord van het schip dat toelaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl