Marrit Steenbergen blaast uit na haar race
NOS Sport

Steenbergen in persoonlijk record als snelste naar WK-finale 100 meter vrije slag

Marrit Steenbergen heeft zich als snelste geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag, het koninginnennummer van de WK zwemmen in Fukuoka. De 23-jarige Friezin tikte aan in een tijd van 52,82, een persoonlijk record.

De Australische Mollie O'Callaghan tekende met 52,86 voor de tweede tijd, gevolgd door Siobhan Haughey uit Hongkong: 52,90.

Ook finaleplaats Schouten

Tess Schouten slaagde er eveneens in zich te plaatsen voor de finale. Op de 200 meter schoolslag zette ze 2.21,71 op het scorebord, een evenaring van haar eigen nationale record. Alleen de Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker was sneller: 2.21,31.

"Dit voelde wel goed", zei Schouten met veel gevoel voor understatement. Natuurlijk, zo lachte ze, was het behalen van de finale voor haar als het uitkomen van een droom. "Want je gaat hier niet naar toe met het doel om als dertigste uit het water te stappen."

Schouten (22) zag zelfs nog verbeterpunten voor de strijd om de medailles van vrijdag. "Ik had de laatste 50 meter behoorlijk wat moeite. Het is mijn valkuil om in de vierde baan met een te hoge frequentie te zwemmen, terwijl ik weet dat ik het moet hebben van mijn lange, krachtige, sterke kracht."

Van revanche voor haar mislukte missie op de 100 meter schoolslag wilde ze niet spreken. "Ik weet dat ik op dat nummer nog tekort kom op de eerste 50 meter."

Ook waagde ze zich niet aan een prognose voor de finale op de 200 meter schoolslag. "Kijk eens wie daar in het water liggen. Kate Douglass is wereldkampioene, Lilly King heeft het wereldrecord. Die gaan vrijdag echt wel iets meer geven dan ze nu gedaan hebben, hoor."

Op hetzelfde nummer pakte ook Caspar Corbeau een startbewijs voor de eindstrijd. Hij kwam tot 2.08,49, een persoonlijk record. Arno Kamminga schopte het niet tot de beste acht. Hij klokte 2.10,57 en werd daarmee twaalfde. De Australiër Zac Stubbetly-Cook ging als snelste door naar de finale. De olympisch kampioen van Tokio was goed voor 2.07,27.

Voorspoedig

Steenbergen kent een voorspoedig jaar op de 100 meter vrije slag, het meest prestigieuze zwemnummer. In de zomer van 2022, tijdens de Europese kampioenschappen in Rome, verbeterde ze na zeven jaar haar persoonlijk record.

Als 15-jarige kwam ze in 2015 tijdens de Europese Spelen in Bakoe tot 53,97. In de Italiaanse hoofdstad tikte ze aan in 53,24, goed voor de Europese titel. Haar totaal aantal medailles in Rome bedroeg zeven, waarvan vier gouden.

Schouten naar finale op 200 meter schoolslag

In de aanloop naar de mondiale titelstrijd in Japan trok ze de voorbije maanden die lijn door. In juni, tijdens de NK, slechtte ze eindelijk de barrière van 53 seconden. "Een mijlpaal", noemde ze de 52,98 die ze in Amersfoort op de klokken zette. In Fukuoka dook ze daar, na een splittijd van 25,53, bijna twee-tienden van een seconde onder.

In de finale van de 4x100 vrij, op de openingsdag van het toernooi, zwom ze eerder al de snelste splittijd van het gehele veld. Met het overnamevoordeel van de vliegende start kwam ze tot 51,84, een tijd waar zelfs Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk in hun beste jaren niet aan kwamen. Op de gemengde 4 x 100 wisselslag klokte ze 52,09.

"Ik heb uit die twee estafettenummers veel vertrouwen gehaald voor mijn individuele 100 vrij", zei Steenbergen voor de camera van de NOS. "Ik voelde me voor de start goed, op zich. Tijdens de race voelde ik me ook prima. Ik zag dat ik voor lag en hoefde om die reden niet te vechten voor mijn plekje."

Ontspanning

Steenbergen, die in het verleden nog wel eens bezweek onder de druk, zoekt in Fukuoka voor haar races nadrukkelijk de ontspanning. "Ik ben op mijn best wanneer ik zo lang mogelijk de druk bij mezelf kan weghalen. Ik probeer altijd lekker een beetje met ploeggenoten te praten."

Pas in de voorstartruimte, waar de acht finalisten zich melden voor hun race, is ze op zichzelf aangewezen. "Daar is het een kwestie van jezelf niet gek laten maken door je tegenstanders."

De finale gaat ze zonder al te hooggespannen verwachtingen in. Al was het maar om bij zichzelf de druk weg te houden.

"Het is lastig te zeggen wat het zal opbrengen. Emma McKeon en Siobhan Haughey hebben het beiden in zich om een 52-laag te zwemmen. Ik kan meedoen om de medailles, dat zeker. Ik moet gewoon lekker racen. Dan zie ik daarna wel wat het oplevert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl