NOS Nieuws

Wekdienst 27/7: Poetin praat met Afrikaanse landen • Europese renteverhoging verwacht

Goedemorgen! In het Sint-Petersburg komen leiders van Afrikaanse landen bij elkaar voor overleg met president Poetin over voedselveiligheid nu de graandeal van tafel is, en de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt naar verwachting de rente.

Eerst het weer: in het grootste deel van het land regent het tot in de ochtend. In de middag klaart het wat op en zijn er ook langere droge perioden bij maximaal 19 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Sint-Petersburg komen Afrikaanse leiders en president Poetin samen op de Rusland-Afrika Top. Op de agenda staat onder meer voedselzekerheid na het aflopen van de graandeal. Poetin probeert de Afrikaanse landen te overtuigen dat een deal met Oekraïne niet nodig is, waarmee het dat land nog verder buitenspel wil zetten.
  • Noord-Korea viert 'Overwinningsdag', de dag waarop 70 jaar geleden de Koreaanse Oorlog ten einde kwam. Daarbij zijn dit jaar voor het eerst ook weer buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Onder anderen de Russische minister van Defensie Sjojgoe is erbij.
  • De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt naar verwachting de rente opnieuw. Sinds halverwege vorig jaar is de ECB al bezig met het opschroeven van de rente om de inflatie te beteugelen. Die is inmiddels op het hoogste niveau sinds 2001.
  • FC Twente speelt de eerste 'echte' wedstrijd van het nieuwe seizoen. In de tweede voorronde van de Conference League speelt de ploeg uit Enschede om 20.00 uur een thuiswedstrijd tegen het Zweedse Hammarby IF.

Wat heb je gemist?

In het zuidoosten van Oekraïne is het Oekraïense leger begonnen aan een grote aanval. The New York Times noemt het de hoofdmoot van het tegenoffensief tegen Rusland. Er zouden duizenden extra militairen worden ingezet, die voor een groot deel door het westen zijn getraind. Ook gebruiken ze westerse wapens. Het Oekraïense tegenoffensief begon ongeveer twee maanden geleden, maar tot nu werd er maar weinig winst geboekt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Verbleking van koraal is niet uitzonderlijk, maar wel zo vroeg in het seizoen. Marien bioloog Robbert-Jan Geertsma moest even bijkomen van het nieuws dat koraal bij Florida nu extreem snel verbleekt. Hij kweekt 'superkoralen', speciaal voor warmer water:

Koraal bij Florida verbleekt sneller door warm zeewater: 'Dit is wel heel extreem'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl