Boetes voor particuliere opleiders na uitgeven niet-erkende diploma’s
Het ministerie van Onderwijs heeft hoge boetes opgelegd aan de particuliere opleider NCOI en twaalf zusterinstituten. Ze zouden honderden niet-erkende diploma's hebben uitgegeven, meldt de Volkskrant.
NCOI bood de afgelopen jaren tientallen hbo-programma's aan die maar een paar maanden duurden. Volgens de Onderwijsinspectie leek het alsof cursisten een volwaardig hbo-diploma zouden behalen. Dat is niet het geval, want deze kortere opleidingen hebben niet het keurmerk van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO.
Dat geldt ook voor cursussen bij andere opleidingsinstituten, zoals LOI, Hogeschool Schoevers en Bestuursacademie Nederland. Volgens demissionair minister Dijkgraaf en de Onderwijsinspectie geven de instituten niet de juiste informatie, waardoor bij cursisten de verwachting kon ontstaan dat ze een bachelor- of masterdiploma zouden krijgen.
Op de diploma's van studenten die deelopleidingen volgen staat dat ze "de opleiding professional of executivemaster in vak..." hebben behaald. Er wordt niet gemeld dat het om een getuigschrift gaat of dat er sprake is van het behalen van een graad, zoals bij volledige masteropleidingen. Toch vindt het ministerie dit verwarrend.
Boete van 2 ton
NCOI zou in totaal 435 onrechtmatige mastergraden hebben toegekend. Ook heeft de opleider zichzelf bijna een jaarlang 'universiteit' genoemd. Dat is niet toegestaan, omdat de namen hogeschool en universiteit beschermd zijn. Het NCOI moet een boete van 207.250 euro betalen. Al deze verwijzingen zijn volgens NCIO al van de website verwijderd.
Volgens de NCOI gaat het om een websiteadres dat niet meer in gebruik was. "Wij hebben ons nooit een universiteit genoemd: we zijn een university of applied sciences, zoals het hbo-niveau in het buitenland genoemd wordt. Maar er was één URL waarin stond 'university of business studies', die hebben wij verwijderd."
Ook kleine boetes voor andere opleidingsinstituten
Andere opleidingsinstituten krijgen kleinere boetes voor soortgelijke overtredingen. Zo moeten Stichting LOI, Hogeschool Schoevers, Hogeschool Luzac, Hogeschool Tio en ISBW 25.000 euro betalen, zo valt te lezen in brieven van het ministerie aan de instituten.
De opleidingsinstituten vallen onder Salta Group, het grootste opleidingsinstituut van de Benelux. Salta Group gaat de boetes betalen, maar heeft wel aangekondigd naar de rechter te stappen.
Het bedrijf zegt tegen de NOS altijd transparant te zijn tegenover cursisten en studenten. "Wij hebben nooit erkende mastergetuigschriften met een graad verleend aan mensen die alleen een deelopleiding hebben gevolgd. Die mensen hebben een diploma gekregen voor hun opleiding op masterniveau. Dat is waardevol, maar is niet hetzelfde als het volledige getuigschrift."
De groep stelt verder via mail, voorlichtingsavonden, op de website en in brochures studenten te informeren dat het niet gaat om een volledige masteropleiding. "We zeggen wel tegen studenten: als je slim bent ga je door, want dan kun je hiermee vrijstellingen krijgen bij een volledige master."