NOS Nieuws

Inspectie: fraude met zorgdiploma's lijkt fors toe te nemen

De afgelopen maanden is het aantal meldingen van vervalste of ondeugdelijke zorgdiploma's flink gestegen. Het zijn er in de eerste helft van 2022 bijna net zoveel als eerder in een heel jaar, bevestigt de gezondheidsinspectie na een bericht van RTL Nieuws.

Het afgelopen half jaar ontving de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 59 meldingen van voornamelijk fraude met valse diploma's en met Verklaringen Omtrent het Gedrag. Dat waren er net zoveel als in heel 2020 en iets minder dan in 2021.

Volgens een woordvoerder van de gezondheidsinspectie is het stijgende aantal wellicht te verklaren door de problemen met het tekort aan zorgmedewerkers. Daardoor is er mogelijk niet altijd goed genoeg gecontroleerd bij het aannemen van nieuw personeel, maar kwam de fraude later toch aan het licht.

Uitzendbureaus

De inspectie wil de gegevens nog nader analyseren voordat er uitspraken worden gedaan over de kern en grootte van het probleem, maar de zorgwaakhond heeft zeker de indruk er meer fraude voorkomt. Vooral de verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, ggz en jeugdzorg lijken ermee te maken te hebben. Bij ziekenhuizen en huisartsen komt fraude waarschijnlijk minder voor.

De IGJ roept zorginstellingen op om goed te blijven checken en om referenties te vragen. Om fraude tegen te gaan, moeten echter niet alleen zorginstellingen beter controleren maar ook de uitzendbureaus die krachten aanleveren, zegt de woordvoerder. Als iemand valse papieren gebruikt, moet er altijd aangifte worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl