Trainer Maurice Steijn na de nederlaag in België
NOS Voetbal

Het is stil in Amsterdam: 'Feyenoord en PSV zijn stuk verder dan Ajax'

PSV trekt Noa Lang aan als recordaankoop. Feyenoord hengelt zevenvoudig Oranje-international Calvin Stengs binnen. En Ajax? Het is angstvallig stil in Amsterdam. Tot grote onvrede van de achterban én trainer Maurice Steijn.

"Willen we meedoen om de titel, dan zijn er drie, vier versterkingen nodig", sloeg de trainer afgelopen weekend alarm.

Oké, de 3-0 nederlaag bij Anderlecht van zondag was ietwat geflatteerd. Ajax liet in fases prima aanvallen zien. Maar dat het heel broos is, is duidelijk. En daar is inmiddels iedereen in Amsterdam zich ook wel van bewust.

De achterhoede tegen de Belgen vertelde het verhaal: de 20-jarige Devyne Rensch, de 18-jarige Olivier Aertssen, de 17-jarige Jorrel Hato en de 21-jarige Anass Salah-Eddine. Er staat allesbehalve een kampioensploeg. Sterker nog: de selectie die vorig jaar als derde eindigde, is op papier alleen maar verzwakt.

Waar de Ajax-fans met jaloezie kijken naar de transfers in Eindhoven en Rotterdam, gebeurt er bij hun eigen club dus maar weinig. Alhoewel, op vertrekkend vlak is het wel druk. Met Jurriën Timber en aanvoerder Dusan Tadic verloor Ajax twee leiders.

Vertrek grootverdieners

Sportief een aderlating, financieel biedt het vertrek van de grootverdieners kansen. En dan lijkt de niet echt geslaagde Calvin Bassey ook nog eens te gaan vertrekken voor zo'n 21 miljoen euro naar Fulham.

Je zou zeggen dat directeur voetbalzaken Sven Mislintat nu toch echt kan gaan investeren, na het mislopen van Champions League-miljoenen.

Sven Mislintat, de Duitse technisch manager van Ajax

Aan de Duitser de taak om te laten zien waarom hij in zijn vaderland geroemd wordt om zijn 'diamantenogen'. De prioriteit ligt achterin. Maar ook in de spits is de spoeling dun. Na het vertrek van Tadic en de Italiaan Lorenzo Lucca is Brian Brobbey de enige 'nummer 9'.

Leiders gezocht

En Steijn wil leiders in zijn groep. Vier, vijf ervaren jongens met karakter, die de ploeg op sleeptouw kunnen nemen. Davy Klaassen droeg de afgelopen oefenduels de aanvoerdersband. Steven Berghuis is een type aanjager. Edson Álvarez gaat voorop in de strijd, maar de vraag is of hij blijft.

Nieuweling Branco van den Boomen (van Toulouse) maakt een sterke indruk in zijn eerste weken bij Ajax en heeft volgens Mislintat het karakter om een leider te zijn. Van de 20-jarige Benjamin Tahirović, met minimaal 7,5 miljoen euro de grootste aankoop tot nu toe, wordt nog geen leiderschap verwacht.

Benjamin Tahirović kwam over van AS Roma

Het is allemaal nog niet voldoende, meent Steijn, die tegen Anderlecht ook de Argentijnse doelman Gerónimo Rulli en Rensch de aanvoerdersband gunde. De voormalig coach van ADO Den Haag en Sparta Rotterdam hoopt vooral dat zijn sterspeler Mohammed Kudus wil blijven. Wellicht is het hopen tegen beter weten in.

Rommelige voorbereiding

"Ietwat rommelig", omschreef Steijn de voorbereiding van Ajax. Hij wil zo snel mogelijk nieuwe spelers kunnen verwelkomen om te bouwen aan zijn ideale elf. Ajax vertrok maandagmiddag - zonder Bassey, die zijn transfer mag afronden - op trainingskamp richting het Duitse Herzogenaurach, even boven Neurenberg.

Daar, aan de Adi-Dassler-Strasse, bevindt zich namelijk het hypermoderne sportcomplex van kledingsponsor Adidas, ook uitvalsbasis van het Duitse nationale elftal. Nu bivakkeert Ajax er tot en met zaterdag. Het trainingskamp wordt afgesloten met een oefenduel met Augsburg.

Nieuweling Branco van den Boomen neemt een hoekschop tegen Anderlecht

Het weekend erop oefent Ajax voor de laatste keer. De Amsterdammers zijn dan te gast op de open dag van Borussia Dortmund, de club waar Mislintat zijn bijnaam 'Diamantenauge' verwierf. Dan moet er toch echt een sterk geraamte staan voor het nieuwe Ajax onder Steijn.

Voor het eerst sinds 2018 strijdt Ajax niet om de Johan Cruijff Schaal, het duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. En dus begint het seizoen van de recordkampioen pas op 12 augustus, met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl