NOS Voetbal

Met Klaassen en Pasveer als aanvoerders wint Ajax oefenduel van Sjachtar

Een nieuw seizoen, een nieuw begin. Dat cliché geldt natuurlijk voor elke club, maar gaat nu zeker op voor Ajax. Dat was al zo vanwege het beroerde voorgaande seizoen en de komst van een nieuwe trainer, daar kwam deze week ook nog eens het vertrek bij van aanvoerder Dusan Tadic en even daarvoor vice-aanvoerder Jurriën Timber.

Vooral die eerste heeft zijn rol als leider altijd zeer serieus genomen. Tadic, die bovendien in vijf seizoenen vrijwel geen duel miste, was binnen en buiten het veld geregeld dominant aanwezig. Zijn vertrek laat hoe dan ook een leegte achter.

Klaassen en Pasveer aanvoerder

In de eerste oefenwedstrijd sinds zijn overgang naar Fenerbahce werd de aanvoerdersband toevertrouwd aan Davy Klaassen en later Remko Pasveer. Mohammed Kudus was penaltynemer.

Een echte test was de wedstrijd tegen Sjachtar Donetsk op De Toekomst trouwens niet. Ajax werd niet serieus op de proef gesteld en won simpel met 3-0.

In de openingsfase waren het nog wel de bezoekers die het voetbal speelden dat ze in Amsterdam graag zien. Met verzorgd spel en fraaie combinaties kwam Sjachtar een aantal keer dreigend voor de goal van Jay Gorter.

Ajax zet druk

Dat spelbeeld kantelde volledig in de zeventiende minuut toen Devyne Rensch na een rush over rechts een strafschop verdiende. Kudus schoot die hard door het midden raak.

Een kwartier later zorgde de Ghanees ook voor de 3-0. Dat gebeurde na goed voorbereidend werk van Steven Bergwijn, die kort daarvoor zelf de 2-0 had gemaakt, in een fase waarin Sjachtar onder druk van Ajax veelvuldig balverlies leed op eigen helft.

Na rust werd het spel er mede vanwege de vele wissels aan beide kanten niet beter op. Kansen waren er wel, voor beide goals, meestal ingeleid door slordigheden, maar gescoord werd er niet meer.

Zaterdag speelt Ajax de volgende oefenwedstrijd. Dan is Anderlecht in Brussel de tegenstander. Daarna vervolgt Ajax de voorbereiding met een trainingskamp in Duitsland. Op 12 augustus begint voor Ajax het eredivisieseizoen tegen Heracles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl